Biserica Santa Maria della Vittoria, prima în care am intrat, ne-a plăcut mult, am tot intrat în biserici, de le-am pierdut şirul.
Piazza della Repubblica (cu link în italiană, că erau mai multe poze:D) - ea e mai frumuşică decît reiese de mai jos.
Basilica di Santa Maria degli Angeli e dei Martiri (idem, din acelaşi motiv) - foarte impresionantă!!
Statuia lui Ioan Paul al doilea, refăcută (puteţi vedea aici, în josul paginii, cum era înainte) (în faţa gării Termini) - mi-a atras atenţia mmm în mod plăcut încă din autobuzul care ne-a debarcat la gară :)
N-am idee ce e aia biserică, basilică sau catedrală, aşa că cer pardon. Pentru mine asta e biserica Santa Maria Maggiore şi are nu ştiu ce legătură cu papii (!) (ah, în sfîrşit o explicaţie ştiinţifică pe blogul ăsta!) - am intrat şi-am vizitat-o dintr-o întîmplare, cam din acelaşi motiv am intrat în toate bisericile... noi ne aflam într-o parte care nu semăna deloc cu poza pe care o avea P. în ghid, conform hărţii părea să fie acolo, pînă la urmă am vrut s-o vedem şi din partea cealaltă, unde era uşa (!) deschisă, am intrat şi-aproape am leşinat.
Columna lui Traian ole! Pe wikipedia, la sfîrşitul articolului, sînt şase imagini cu columna la rezoluţie înaltă, chiar se poate vedea "modelul" în detaliu, habar n-aveam.
Deja cînd ne apropiam de columnă (!), am constatat că mă cam roade un papuc, chiar aproape de ea sînt nişte scări unde am găsit o farmacie şi m-am oblojit, aveam sîngeeee la un picioruuuuş, mititica de mine, pansamentele/plasturii au costat 8 euro jumate cred, au meritat preţul colosal, pentru că tot concediul am dus-o cu ele/ei şi n-am mai simţit nicio jenă în locul respectiv.
Cînd am ajuns la columnă, deja îmi trecuse de toate :-), eram în culmea fericirii, inspectam lumea din peisaj oare or mai fi şi alţi români în public, şi ei atinşi de fiorul lirico-istoric?? Am un braţ de poze cu mine de la faţa locului, niciuna reuşită realmente, am fost să-i scot ochii lui P., care pînă la urmă s-a dat lovit şi a întrebat da' columna? columna a ieşit bine??? eeeee?
N-ai cu cine, domle, n-ai cu cine... Acum tre' să mai merg o tură şi să mă pozez omeneşte la columnă, altfel n-are cum. (mică paranteză: asta-mi aminteşte, cred că am mai povestit, de prima mea vizită la Paris, mers la buchinişti, erau închise coşmelii alea, nu-i nimic, pozăăă cu mineee, erau vremuri cu aparat unde nu vedeai direct dacă e reuşită poză au ba, a durat pînă am ajuns acasă în Nemţia şi m-am speriat de cu ce mutrişoară epocală am fost imortalizată!)
Din cîte-mi amintesc acum, la această oră tîrzie din noapte :>, la momentul ăla la Roma am fost foarte foarte emoţionată (vorbesc foarte serios!).
Vittoriano - pentru noi Mausoleul Vittorio Emanuele II, P. se alinta zicînd ca din ghidul turistic "maşina de scris", asta ar fi adică porecla dată monumentului ăstuia de către locuitorii Romei. Nu caut acum dacă am reţinut noi greşit şi e doar monument şi nu mausoleu. :-) Oricum, ne-a plăcut mult. :) Deh, avem şi noi nişte gusturi mai deosebite. :-)
Nu mai ştiu cine ce poze a făcut, unele sînt mai prost încadrate, aia e, a, şi marele nostru secret fotografic e că sînt toate (cred) făcute pe setarea automată! (vai, l-am divulgat). (dar eu în general sînt o mare fotografă, sper că n-a avut nimeni niciun dubiu so far*, buon.)
Piazza Venetia (Vittoriano şi Piazza Venetia "se uită unul la alta" :-), adică au doar o stradă/bulevard oatevăr între ele. Ele sau ei?? (Cred că ele, pentru că monument sau mausoleu, neutre, deci plural feminin, alei, limba româââânăăăă!!!!) HELP!!!
Santa Maria in Portico - pliant în limba română (slujbă în româneşte duminica şi în zilele de sărbătoare la 18:30)
Sinagoga cea mai mare din Roma (sînt 15 în total, dacă am reţinut bine)
Monica, cum pot afla cît de mare e sinagoga? (la modul x metri înălţime etc.) Am povestit la cursul de ebraică şi mi s-a dat peste nas cumva că n-are cum să fie mai mare decît cea din Frankfurt. Bine, nici despre cea din Frankfurt nu prea am date... Mulţumesc! :-)
*a, doar mă sparg în figuri. şi vorbesc urît.
Vă dormim noapte bună!
Da' stiu c-ai facut oleac' di talpa, nu gluma!
ReplyDeleteMi-ar placea si mie sa merg la Roma... De fapt, daca stau sa ma gandesc umpic, m-as bucura si de-un drum pan' la Vaslui, numa' sa mai ies din rutina. Da' n-am io atata noroc...
Ti pup di sub amenintatorul cod portocaliu de vant si viscol, care se manifesta plenar in urbea noastra!
Miki,
ReplyDeletenu prea mult, că stem moşnegi şi neantrenaţi.
Da' cînd or zburda mieii pe cîmpii, po' să iei trenu' spre Vaslui... pe lungul drum spre Roma! :>
Pup back, da' nuj cum am trăit io în .ro fără să învăţ codul culorilor meteo!!! :D
Cre'ca-i plecat mult prea timpuriu cand inca nu erau, ca sa zic asa, introduse :p
Deleteda', groaznic să trăieşti ierni şi veri fără să fie puse la bătaie diverse culori. poate ei vor să zică dragilor da' îmbrăcaţi-vă în portocaliu, vă încălziţi mai bine etc. :> (sînt foarte amuzantă, am impresia!) :-s
DeleteIoi, dar ați umblat, nu glumă! Lui Sinagoga hai mare îi spune Tempio Maggiore, dacă o să cauți pe google să știi. Fix în acest moment pagina oficială e la pământ. Suntem în italia, nici nu mă mir.
ReplyDeleteÎmi place că presari explicații științifice prin postările de pe blog, mă simt informată! :)
Monica,
ReplyDeletesă vezi alţi turişti... Mă descurc cu sinagoga asta, dar nu găsesc dimensiunile, poate mai caut altă dată. :) Ai fost cumva înăuntru? E o foarte foarte mare chestie! (şi mişto:-) )
Eşti ironică sper cu info ştiinţifice? Sau te referi la linkurile spre wiki? :D
nu tu, cum să fiu ironică taman cu tine?! mă distrez de cum ai spus tu iată esplicația! Am vrut să te încurajez să ne mai dai și în alte dăți!
ReplyDeleteMonica,
ReplyDeletedacă ai întrebări despre lume şi viaţă, înainte să gugăleşti, întreabă-mă pe minee:)) :*
Vă dau, cum nu, căci aşa mai mă deştept şi eu, chit că nur fuer kurze Zeit, căci scleroza precoacă!
Vio, hai ca vin si io cu neste informatii la fel de stiintifice de completare despre biserica/basilica/catedrala, c-am invatat io la scoala... sa le zic repede pana nu le uit. :))
ReplyDeleteBiserica e... biserica, bazilica e o biserica in forma de cruce greceasca, care apartine stilului roman si uamenii intra in ea pe la partea de west(piciorul crucii) si se indreapta spre est unde se gaseste altarul... apoi se intorc si se duc pe la casele lor.
Si catedrala e locul unde se gaseste episcopul, deci ar trebui sa fie cam una pe dioceza/oras, ca episcopul e unul.
Deci catedrala poate sa fie basilica...
Asta am studiat eu semestrul trecut la cursul de "Moyen age" si era cat pe ce sa merg in excursie la Roma cu scoala, of, of, am renuntat.
Merci pentru poze.
Așa e. Aș adăuga doar că bazilicile sunt alea unde s-ar duce Papa să slujească dacă pică o bombă la Vatican. (ce elegantă esplicație!)
DeleteCora_, sărumîna pentru explicaţii! Acuma mi-e greu să-mi dau seama care-s în formă de cruce, că na, nu mă uit la ele din avion:), o să persist în confuzia mea, voi pliz să aveţi milă cu mine!
DeleteCe cursuri interesante faci tu! :)
Poate mergi în altă excursie... Cu plăcere. :)
Monica,
Deletefuarte elegantă, ez olueiz! :)
Eu stiam ca Santa Maria Maggiore, care si mie mi-a placut foarte mult, are rang de Basilica- italienii cel putin asa o considerau mai demult.. acum nu mai stiu.. iar S=statuia lui Ioan Paul al II-lea nu era, firesc, era in viata atunci.. sinagoga (cea mare) n-am vazut-o din pacate pentru ca era inchisa pentru renovare.. asa cum tot in renovare era si emotionanta Columna a lui nea Traian- plina de schele si cu un nene care tinea mortis sa ma agate.. n-am inteles de ce ca eram cat se poate de sport.. asa ca nici eu n-am poza cu stimata columna :(
ReplyDelete