dacă vreți să nu vă falimentați major, probabil că cel mai bine este să veniți cu banii lirele sterlineze în traistă. Schimbate la bancă, la casa de schimb, la vecinu, unde vreți voi.
Chestia este căci, așa cum am zis în postul precedent dedicat @Glasgow, eu am scos de la automat de la aeroport din Glasgow. Unde acuma nu este chiaaaar greu de imaginat că au niște comisioane mai sărite din schemă. Acum mi-am dat puțin în gugle și am aflat următoarele:
- treaba este foarte cunoscută și în general sînt țepuiți cei care au card în euro sau euro pe card cum să zic și care au de făcut cumpărături sau scos cash în țări fără euro, gen UK, Elveția, Polonia, Cehia și, cu voia Dvs., România. (Plus Maldive etc. etc., tot ce nu are euro). Mhhh Suedia. :))
Cetățeanu neștiutor este întrebat: vrei să îți calculăm în moneda ta de acasă? Tu ca fraieru zici da! Dacă zici nu, zicea un articol că la doice bank din Polonia apare pe monitor întrebare suplimentară: ești siguuuur? majoritatea clienților noștri au ales să facă tranzacția în moneda lor de acasă. Și tu ai să zici doamne ferește-mă și apără, ia să fac și eu ca ceilalți, doar nu sînt eu mai fraier.
Da iaca ești. Chestiunea se cheamă DCC (dynamic currency conversion) și se practică cu succes de către bănci etc. No bun.
Asta ar fi una. Eu am ales să îmi calculeze în euro, fincă nu eram la curent. Chestia asta m-a costat scump. Și oricum am avut o taxă suplimontară de care mă temeam că știu, anume mă costă 5 euro să ridic cash din străinătate cred. De asta mă străduiesc să nu scot 5 lire, mă înțelegeți.
Asta explică de ce în loc să plătesc pentru 200 lire vreo 226 euro plus 5 euro de care știam, am plătit 257 per total. Da nu-i nimic, am aflat acum. Dacă aflam peste 15 ani sau nevă?!
Din cîte am înțeles pe barba mea, nu mai sînt acceptate monedele vechi de o liră și bancnota veche de 5 lire. Monedele de alte valori sînt în continuare în circulație. Probabil vom găsi o metodă să ne descotorosim de cele 7 lire pensionate. Netul zice că dacă ai cont la o bancă în Anglia, nu ar trebui să ai probleme la schimbat, haha. Am o verișoară acolo, o să o rog pe ea să mă ajute.
Dacă lucrurile nu ar fi fost destul de complicate cu faptul că țară nouă, oare cum arată monedele și bancnotele lor, tadam, Scoția are și bancnotele ei personale (<---link!!!) ca să zic așa, care în Scoția se pare că sînt la fel de valabile ca lirele cu regina
Ah, poate mă enervează britanicii ăștia așa la grămadă și mă fac iară numismată și mai discutăm. Numismații erau cu banii, nu???
PS Aș dori să mai revin asupra subiectului Glasgow etc., să vedem cum îmi va permite timpul.
Habar n-aveam că Scoția are propriile bancnote! Hmm, o să încerc să le cheltuiesc pe toate, în cazul ăsta. :)) Eu m-am ferit mereu să scot bani de la bancomatele din străinătate, n-aveam chef să plătesc taxa aia suplimentară, dar nu știam că e un schepsis și cu moneda locală. Mulțam pentru informații. Problema e că nu știu câte lire să schimb, dar presupun că e ok dacă plătesc cu cardul versus scos bani de la bancomat.
ReplyDeleteAha, deci ar fi încă valabile monedele pe care le am eu (n-am niciuna de o liră, cred). O să mai caut și eu info pe net. Oricum, lirele mi se par cele mai ciudate monede ever, m-am descurcat foarte greu cu ele, pentru că au scrisul ăla minuscul și dimensiuni total disproporționate față de valoare.
Ema,
Deletenici eu nu știam. :)) Pînă la urmă, dacă vrei să ai cash (la Stockholm și la toaleta gării se putea plăti cu card...), probabil că tot acolo ieși, chiar dacă schimbi la casa de schimb din București sau dacă scoți de pe card în țara vizitată (dacă nu faci greșeluța făcută de mine). Adică înțeleg, și casele de schimb, și băncile vor să trăiască. Nu văd de ce mi-ar face mie favoruri și toate operațiunile ar fi gratuite. Oricum, viața e mult mai comodă cînd poți scoate de la bancomat ce vrei tu, de asta nu mă plîng. :)
Nu aș putea să îți spun cît să schimbi. Eventual ai putea face schimb de lire cu altceva cînd mai ești în străinătățuri. ;) ;) ;)
Cred că dacă ești mai înfiptă și studiezi bancnotele înainte de excursie poți să rogi frumos pe acolo să îți dea bancnote cu regina :), în caz că îi prinzi că vor să te încalțe cu bancnotele lor. Care îs drăguțe ele așa. Sau iei bancnota și te duci să iei guma de mestecat de la chioșc ceva cu prima ocazie.
Și mie mi s-a părut super ciudată chestia asta cu o monedă cît roata carului :P și care valorează 2 pence. Mersi frumos. Dar parcă și în Polonia e tot cam așa. Cehia ce zice?
Sau, cine știe, poate o să revin în Scoția, dacă-mi place mult pe acolo. :D O să evit în continuare să scot bani de la bancomat, pur și simplu nu-mi vine să plătesc taxa aia suplimentară.
DeleteÎntre timp am studiat lirele care mi-au rămas și le-am învățat formele și valorile - acum chiar le vizualizez. :D Sper să nu mai stau minute în șir scotocind după monede, mă mir că n-am făcut treaba asta din prima zi la Londra. Mi s-a întâmplat ca persoana de la casa de marcat să-și piardă răbdarea și să ia monedele de care avea nevoie din portofelul meu. :))
Ema,
Deletedar vezi tu, în stilul în care se învîrte lumea - și aici vreau să fiu profundă - uite brexit, uite scoțienii care mai aveau o mutare și se făceau independenți, uite cele 7 lire expirate ale noastre - nu știu dacă are sens să păstrezi lirele scoțiene primite. În caz că la asta te refereai tu.
Eu nu am chiar nimic împotriva taxei standard de scos bani de la automat străin, dacă vorbim de cei 5 euro pe care îi aplică banca mea. Evident că aș prefera să fie gratuit, dar sînt convinsă că sînt bănci care cer și mai mult, după cum nu mi-a venit să cred că în România te costă bani să scoți banii tăi de la banca ta. În Germania, la banca mea, care nu are nimic deosebit și nici eu nu sînt client cu status de zeiță :D:D:D, este gratuită retragerea de parale. Și multe alte chestii sînt gratuite.
Așa, ziceam de taxa de 5 euro. Prefer să scot bani din străinătățuri în țări fără euro (uel, mai puțin România, unde de obicei schimb euro, dar acolo să spunem că mai cunosc chestii), ca să nu am grija teancului de bani pînă ajung la destinație și eventual pînă îi cheltuiesc. Nu fac un drum aici pînă la bancă pentru a cumpăra alte devize (crecă se cheamă), mi se pare fair să plătesc taxa aia. Foarte comod.
Eu am lăsat cele monede englezești pe care le mai aveam (valoarea a fost undeva sub o liră) în camera de hotel. Știu că sînt plătite foarte prost cameristele și chiar am lăsat bilet că nu am făcut duș, să nu se eforteze foarte tare cu curățenia.
Cred că te înveți repede cu moneda străină, trebuie doar puțină bunăvoință. Și nu cred că e o tragedie dacă uiți care și cum era pînă la următoarea călătorie, înveți din nou după. :)
Foarte nepoliticoasă casierița, ay, bine că nu i-ai dat peste mînă. Poate în SUA cineva scotea pistolu: breh, portofelu meu e proprietate privată! :D
https://www.youtube.com/watch?v=5Z3OKE_Os1M
ReplyDeleteLP,
Deletece e ăsta? Omaga internet explorer mi-a modificit ăsta în acesta. Dar modificit nu a modificat în modificat. :D
Reiau: ce e ăsta? Rasism cu scoțieni? Cum se cheamă chestia asta cînd zici bancuri cu moldoveni, ardeleni, olteni?
Aș vrea să pot zice că am înțeles tot ce spune nenea ăla (IE mi-a corectat și ăla în acela, porcu!), dar nu e cazul.
Fază pe bune din Glasgow de la Oxfam: la casă, jovenu mă întreabă: do you need a bike? Io casc nijte ochi la el cît casa. Schimbăm replicile astea în care io ăăăăă????!?!?! și el a bike a bike pînă îmi arată ce voia: a bag. WTF accent scoțian pipăl steț nebuni rău. Și vă mai mirați că face lumea mijto de voi. :D
Uite un accent iorcșirian (pe la minutul 9:50, de exemplu): https://www.youtube.com/watch?v=vE9-Hnnn7Hs.
DeleteRecomand Graham Norton Show ca să te obișnuiești cu varii accente britanice. :P
Haha, ce m-a distrat povestea cu bike, bike! :)) Oai, sunt tare curioasă dacă o să înțeleg ce zic scoțienii ăștia.
DeleteLP,
Deleteoa da ce de-a mai cultură britiș ai tu! :D Io o cunojteam duar pe Diane Keaton și pe băiatu de la țară din SUA doar din vdr. Da John Bișop ăla e fuarte simpatic. Mersi. :)
Ema,
ReplyDeleteda, amuzant cu bike/bag. Oare bicicletă cum se pronunță pe scoțiană? :D Orcum, crecă cineva care știe engleză la modu serios se prinde mai bine ca cineva care s-a uitat la multe seriale americane și cam atît (cazul meu). :D
Nu cred că contează cîtă engleză știi, ci la ce accente ești expusă. :D Un american n-ar înțelege nici cît noi din accentul scoțian. Uite de ce-i bine să-ți placă Craig Ferguson. :Ș
DeleteUite încă un link: https://www.youtube.com/watch?v=-ZPi7FNeLVs