Că am ajuns eu să citesc romanul din titlul postului e rezultatul intuiţiei fantastice a roşuverticalei, care încă nu l-a citit, l-a simţit, mă-nţelegeţi. :D Mi-a plăcut foarte mult :>, m-a surprins tare.
Eu cam citesc recenziile (chiar şi pe scurt :P) fetelor ăstora, aşa că acum mă jenez puţin să scriu negru pe alb impresiile mele, pentru că stilul meu e cam sărăcuţ aşa, da' în clipa asta altu' n-am şi oricum mi-a venit ideea să scriu şi ca să-mi spăl vag obrazul faţă de mine, care am o micăcompunere care-şi aşteaptă predarea marţea viitoare şi la care n-am mişcat nimic, ba chiar sînt încă depărtişor de start, dar mi-am zis că scriind totuşi despre o carte, oricum ar fi, tot e un fel de pregătire pentru compunerea numero 1. :D No bun, crecă o să le trîntesc cum îmi vin în cap sau cum mi le amintesc. Nu mult, probabil introducerea mai lungă decît conţinutul.
Această carte este o operă de ficţiune.
Orice asemănare cu persoane sau instituţii reale este pur întîmplătoare.
Dan Coman e din judeţul Bistriţa-Năsăud. Cer pardon, habar nu am unde vine asta, în afara faptului că e prin Transilvania, dacă e scris în stele, o să ajung şi eu cîndva pe acolo şi o să am o imagine concretă a locurilor, nu doar cea desprinsă din cartea asta. Ce voiam să spun: partea italică a trebuit să mi-o readuc în minte de nenumărate ori, iar dacă autorul ar fi fost ieşean (ca mine) sau şi-ar fi făcut studiile în Iaşi şi şi-ar fi plasat personajele în oraşul pe care-l cunosc eu cît de cît, probabil că m-aş fi întrebat în nenumărate rînduri dacă nu cumva nu l-am văzut pe el în faţă la noi la cinema sau pe ea ieşind din librărie sau pe ei pe o bancă în parc etc. Iar, ce vreau să spun e că Dan Coman scrie cu o naturaleţe extraordinară, că parcă auzi pe cineva povestind ce i s-a întîmplat "prietenului" lui (sau lui) şi nu prea te poţi desprinde, vrei să afli ce s-a mai întîmplat, şi apoi? şi după asta?
Recunosc că primul capitol mi s-a părut ceva mai greoi, nu ştiu de ce, al doilea m-a captivat şi m-a prins foarte mult (zic acelaşi lucru?), chiar mă gîndeam mmm dacă autorul alternează vocile (da, dacă ne uităm la cuprins), abia aştept să citesc capitolele pare, dar m-am înşelat, dacă mă gîndesc mai bine, probabil că mi-a fost un pic greu la început să mă obişnuiesc cu personajele, asta-i tot.
Dacă ar fi să sintetizez cum am văzut eu Căsnicie, aş spune că e "un roman de atmosferă, cu mult sex". Bineînţeles că e cu mult mai mult decît asta. :) Atmosfera asta m-a bîntuit o bună parte din lectură, mi s-a părut în acelaşi timp apăsătoare şi fascinantă. Cît despre sex, Dan Coman l-a descris aşa cum descrie orice altceva, foarte fain, iar eu m-am învîrtit cinci minute în jurul frazei ăsteia, căci despre sex. Dacă aş fi ştiut că voi citi "despre sex", probabil m-aş fi gîndit ah clar, ca în filmele româneşti contemporane, multe nume de organe şi mai ştiu eu ce. (Trebuie să mă mărturisesc că pe mine în Jurnalul lui Mihail Sebastian m-a scos din sărite că el pardon voia s-o fută pe nu ştiu ce actriţă. (Omul n-avea voie să scrie ce voia el în jurnalul lui, clar. :D)) Adică pardon, mă enervează să citesc chestii vulgare, cred că pe alocuri dă din coate mironosiţa din mine, deşi la viteză mă exprim (uneori) vulgar. Uel pardon.
Revenind la Căsnicie, chiar m-am întrebat pe alocuri dom'le, da' oamenii ăştia fac numai dragoste? sex deloc? :D
Nu ştiu dacă există un cititor ideal al romanului ăstuia, măcar din punct de vedere al vîrstei cred că aş putea fi, iar dacă eram din judeţul BN, n-am niciun dubiu. :) Rebeca are probabil tot cam atîtea primăveri cîte am şi eu (37!), unele gînduri de-ale ei mi s-au părut cunoscute, le-am gîndit şi eu în relaţia x sau y.
Mi-au plăcut culoarea locală/românească a romanului, chiar şi porţia de facebook, nu ştiu ce proteste cauzate de nu ştiu ce planuri parlamentare, posturi tv, eugenii, chestii.
M-am bucurat să-l pot citi pe Dan Coman în original, îi doresc să îi fie tradus Căsnicie, cred că e o provocare mare pentru un traducător, pentru că stilul (indirect liber?? sau monologul/jurnalul) sună atît de bine în româneşte, încît mă întreb dacă o traducere s-ar putea apropia de nivelul originalului. Asta probabil ar putea devia într-o discuţie despre traduceri în general, ceea ce nu este cazul aici :), dar m-am întrebat de mai multe ori oare cum s-ar zice asta în germană şi n-am avut un răspuns clar, deşi manevrez binişor limba asta. :)
Ediţia asta foloseşte grafia cu î din i, de la cap la coadă, yay! fapt care mi-a făcut o mare bucurie. Am dat peste două greşeli de tipar (!) şi vreo 2-3-4-5 chestii la care aş fi avut ceva de obiectat. În rest, nimic. Limbajul foarte de zi cu zi, cred că un singur cuvînt nu am înţeles, m-am gîndit că e regionalism, nici nu l-am căutat, nici nu l-am reţinut.
Nu ştiu dacă altă limbă poate reda nuanţele cuprinse în română în cuvîntul "pocăită".*
Întîi am crezut că e o greşeală :), apoi mi-a plăcut că SMS-urile sînt redate fără diacritice. A fost un loc într-un capitol par în care am notat cu creionul "foarte tare! :)", a fost o surpriză optică.
Mi-ar fi plăcut să fac un curs la facultate în care să discutăm şi despre romanul ăsta. Mi-a plăcut mult cum e construit, cum personajele se conturează şi capătă profunzime aproape de la o pagină la alta. Şi mi-a plăcut şi cronologia.
M-a dus cu gîndul la un moment dat la Zeruya Shalev, nici nu mai ştiu care roman al ei, pentru că era împrumutat şi l-am returnat neterminat (tot într-un concediu în .ro) şi nici nu am simţit o nevoie nemaipomenită de a-l termina... (şi oricum eu aş vrea să fie Meir Shalev mai citit decît Zeruya sau măcar la fel de... :D). Şi m-am mai gîndit şi la Luni de fiere, dar adevărul e că au trecut minim 15 ani de cînd l-am citit şi nu-mi mai amintesc decît că m-a impresionat construcţia romanului mai mult decît acţiunea :), dar n-aş spune nici că acţiunea m-a lăsat rece, dar construcţia - jos pălăria.
Ca să mai şi termin, mi-a plăcut foarte mult Căsnicie, îl recomand oricui şi îmi doresc să-l recitesc, pentru că îmi imaginez că l-aş înţelege mai bine (nu cred că l-am înţeles nemaipomenit de bine acum, dar asta nu mi-a micşorat bucuria lecturii). Aşa, şi Parohia e în aşteptare, dar mhhh compunerile pentru facultate mhhh. :-s
*Scobind netul, observ o mare varză în capul poporului nostru :) în ceea ce priveşte terminologia "pocăit" - "
Există destul de puţine recenzii la ora asta pentru Căsnicie (vai, ce înaintea timpului meu sînt! :O :D), unele cu spoilere majore. Nu am citit nimic înainte de a scrie postul ăsta, am văzut după că mai multă lume zice de Zeruya Shalev şi de Pascal Bruckner (Luni de fiere, presupun). :)
Uau, dacă mi-a plăcut proza scurtă a lui Dan Coman și Soț și soție al Zeruyei Shalev pun pariu că o să-mi placă și Căsnicie! Nu știu ce se întîmplă, citesc despre noile (sau nu) apariții mai mereu, asta mi-a scăpat. Mersi de semnalare!
ReplyDeletedaca ti-a placut sot si sotie iti mai recomand de Zeruya: Thera si Farime de viata .mi-au placut tare mult!!! (doina)
DeleteMersi mult, lungesc lista de lectura!
DeleteMonica,
ReplyDeletecu plăcere! Sper să-ţi placă! :) Mi-am luat Lavinia Branişte. :>
A, am uitat să zic mai sus că pe alocuri chiar că parcă citeam un blog în Căsnicie. :)
Monica,
ReplyDeleteplus că tu practic eşti din zonă. O:-)
de la sud:) e foarte frumos la Bistrița, din ce tot văd în pozele cuiva. sunt pe elefantul jenant și nu mă lasă să cumpăr nimic. azi nu le merge pagina. după care voi uita. noroc că alea în format electronic în cel mai rău caz doar se ieftinesc.
DeleteMonica,
Deletevăd acum că elefantul spărgător de preţuri de librării a epuizat hîrtia şi reduce cu 10% Căsnicie electronică. :)
Cinevaul cu poze din Bistriţa se dă şi pe instagram? link pls? :)
Eu zic că și mormonii (hm, automatic check-ul a vrut cu m mare, mă-ntreb de ce atîta respect) și amișii îs pocăiți. Protestanții nu m-am gîndit niciodată, dar presupun că, teoretic, îs și ei pocăiți catolici și mai vechi decît penticostalii și baptiștii mai noi.
ReplyDeleteLP,
Deletetu ar trebui să scrii un ghid de orientare între secte şi denominaţii :) şi bineînţeles de pace în lume. :D
Să fie pace-n lume, zic. :D
DeleteVai dragă Vio, păi dacă știam că o să ai nelămuriri religioase, îți recomandam și Sectanții lui Vasile Ernu, care fix despre asta e. Chiar e o carte bună.
ReplyDeleteNa, ce să zic, acum sînt curioasă să o citesc și eu, dacă tot ți-am zis ție de ea. De ce nu mi-oi fi luat-o chiar eu din România, e încă un mister. Și ca să fiu total sinceră, eu am vrut să-l citesc prima dată pe DC după ce am văzut o poză cu el. :p
Mda, și nu pot să nu ridic o sprînceană la vastele tale lacune geografice. Puteam să nu zic vaste, da prea mă lălăiam. :) Păi ca să ajungi din Ardeal în Moldova, treci fix prin BN, unde apropo, este un mega-festival de poezie (cel mai mare și mai tare, cred), organizat fix de DC și alți surați bistrițeni de-ai lui (gen MM Hondrari). No gata.
roşu vertical,
ReplyDeleten-am nelămuriri mari, fraza aia am scris-o la nervi după ce am citit o anumită recenzie da nu dau nume. :D Vasile Ernu este foarte pe listă, tot datorită Dvs.
Poza cu DC iz not bed et ol. De alfel:P, personaju' masculin e asemuit în carte cu un actor cunoscut, care ăghen m-a făcut să mă-ntreb oare cît din el e autobiografic. Deh, asta deja e cu tentă de bîrfă, ay. :))
Şi de ce crezi că aş fi vrut să ajung din Ardeal în Moldova? :D Am stat ieri (după ce am publicat postul) şi azi cu ochii pe hartă, mi-am amintit că am fost în "expediţii" cu cortul la munte în gimnaziu, cred că am fost în Călimani şi că am coborît în Topliţa, altfel, Munţii Rodnei cred că i-am bătut cu piciorul de copil şi uel Munţii Oaş. :D
Tot în frageda pruncie am fost de cîteva ori cu trenul la Mediaş, dacă trecea prin BN, my bad. Da' cum ziceam, dacă e scris în stele, oi ajunge şi pe-acolo mai pe îndelete. Io n-am fost la Sighişoara, imeigin. Ori Sibiu "renovat", for that matter. Braşov ţine de Transilvania? :emoticon angelic:
Păcat că nu mai comentează Vera, că ar fi zis că am dus coşuri de flori la profesori ca să trec clasa la geografie. Care eu am dat şi bacul la geografie! :D:D
Coșuri, necoșuri, problema ta nu e geografia ci cu memoria:) Cineva din Bistrița e strict pe FB și în privat pune foto cu plimbări prin natură. Eu am fost, că mă duseseră mei la tot felul de case memoriale prin zonă.(Coșbuc, Rebreanu,)
DeleteE foarte fain în toate orașele pe care le-ai menționat!
Cum, Lavinia, de la poză? Deși eu mă uit cu drag la pozele lui Paul Auster:)
Monica,
ReplyDeleteîntr-o zi cu soare şi cu cer senin... (ajung eu şi acolo. Adică nu e că n-am ajuns pentru că nu le credeam faine! :O )
În mod sigur! nimeni să nu judece, pentru că nu știm contextul! Ce, eu am fost la Iași? Nu și mi-e și rușine, dacă mă întrebi. Dar nu s-a ivit ocazia, Deși văd că am zbor cu wizzair până în Dulcele Târg. Dar în ultimul timp am mers pe unde a trebuit din motive de job sau famelie și de ocupat restul timpului cu văzutul celor dragi.
DeletePoate faci un city break... :D
ReplyDeleteEu am constatat încîntată că va fi în curînd zbor direct Iaşi - Muenchen cu Tarom şi mă întreb pe cînd şi zbor direct Iaşi - Frankfurt (şi la ce preţ...). Pînă la urmă, tot acolo mă trage aţa cel mai repede... Dar lumea de aici face presiuni să organizăm (??) şi noi la un moment dat o excursie prin .ro. Numai Domnu' ştie cînd o fi şi asta... (nu mai număr cîte "..." am într-un singur comentariu. ... :D)
Da, lumea care se bazează pe tine că organizezi excursia în grup. Oameni optimiști, oameni care deleagă atribuții sau cum? Cunosc și eu. Despre Iași (tocmai ce am văzut că au scos zborul Iași Roma, s-a dus oricum naibii ideea): mi-e teamă că nu îmi ajunge de un citybreak! Nici nu știu ce vreau! Aș vrea toamna, oare de ce îmi imaginez că toamna e ideală la Iași? Aș vrea să fie sezon de teatru/concerte, aș vrea să stau mult, să o cunosc personal pe Coana Chirița. Precum se vede, așadar.
DeleteMonica,
Deletepe 14 octombrie e Sf. Paraschiva şi în jurul acestei date sînt Zilele Iaşului, mare omor şi călcat în picioare, deci nu-ţi recomand perioada decît dacă vrei să stai la o coadă foarte mare la moaşte. :)
Am citit abia ieri că Teatrul Naţional se poate vizita în timpul săptămînii, mi-a fost un pic ciudă că l-am văzut doar de afară...
Mă bazez şi eu pe mine că o să (co)organizez excursia asta... cîndva. :D
Hihi, până la urmă conținutul a fost mai lung decât introducerea. :))
ReplyDeleteMăi, dar îmi place stilul tău foarte liber și amuzant de a scrie despre o carte, serios! Nici nu mi-am dat seama când am ajuns la finalul recenziei/textului/postării, iar acum pot spune că am citit-o de două ori, că prima dată n-am lăsat un comentariu.
Hmm, nu-mi dau seama dacă eu oi fi ajuns vreodată prin Bistriţa-Năsăud, cred că da, însă nu îmi amintesc ceva în mod deosebit. La prima vizită acolo iau cartea lui Dan Coman cu mine, că mi-ai făcut poftă să o citesc. :) Sper doar să simt și eu măcar un pic atmosfera asta fascinantă care te-a impresionat așa de mult, că eu încă am rețineri față de autorii români (mai puțin față de doamnele simpatice ca Adina Nanu, căci nu știu cum se întâmplă, dar poveștile lor îmi merg direct la inimă). Sau poate că ar trebui să încep cu Parohia, recomandată tot de verticala roșie. :P
Oai, deci ți-ai mai luat cărți în afară de teancul generos de la aeroport? Trebuia să faci o poză cu tot ce ai cărat la vizuina din Germania! :)
Nu scrii și o postare despre vizita în Ro? Cum ți-ai petrecut tu zilele prin parcarea de la mall sau mirosind roșiile la piață sau multele feluri vegetariene cu care te-ai delectat? :P
Ema,
Deletemersi frumos pentru aprecieri. :D Şi iar pardon de mica întîrziere cu care răspund... uite, nici n-au trecut două săptămîni de atunci, ups. :-s
Nu cred că ai cum să nu simţi atmosfera din carte, dacă o citeşti. :D Cred că există o tendinţă actuală cu reţinerile faţă de autorii români. Deşi uite la roşu vertical. Şi mai ştiu şi alte persoane, din ambele tabere (da/nu autorilor români)...
Mai bine tragi la sorţi şi începi cu ce carte se nimereşte de Dan Coman. :D (sărind peste faptul că Parohia deja o ai...) Important e s-o faci! :D
Evident că mi-am mai luat alte cărţi din .ro! :D:O Ce mă tot îndemni tu să fac poze... mă mai gîndesc! :)
Am avut de gînd să scriu despre .ro, mai ales că am făcut ca la 800 poze cu aparatul..., dar era în vremea cînd contemplam scrisul compunerii. M-ai amuzat teribil cu parcările de la mall. :)))) Ce bună a fost mîncarea în .ro!!!!!!!!!!!!!
tu, sa vin sa torn niste gaz pe foc :D, nu stiu daca a mai zis si altcineva. pe la Bucuresti pocait se foloseste si cu sensul "care s-a cumintit drastic dupa o perioada de nebunie, petreceri, betii, etc" :)). o fi fost cu sensul asta in carte?
ReplyDeleteZazuza,
Deletescuze şi ţia că abia acu' răspund, da' nu crecă e prima (sau ultima) dată... :emoticon angelic:
Nu ştiu dacă "pocăită" e folosit cu sensul ăsta ascuns în carte, aş zice că vrea să zic "ne-creştin-ortodoxă". :) Da' mersi de precizare.
Deci. Cartea a fost scrisă fain și stilul nu e iritant. Dar. Eu n-am înțeles ce-a vrut poetul, în afară de cazul în care și-a povestit și el o fantezie și gata.
ReplyDeleteN-am înțeles ce-i mîna pe ei în luptă. De ce i s-a pus penticostalei pata în halul ăla (că, să fim, seioși, aștepți și-ți trece, ce atîta metafizicitate)? Și el de ce s-a lăsat dus la altar dacă, vai, nu i se părea interesant? Și a treia personajă îi creștea ca să-i culeagă cînd îs pîrguiți?
Sper că n-am dat spoilere.
LP,
ReplyDeletesper şi eu că n-ai dat spoilere. :))) Mă bucur că ţi-a plăcut cum e scrisă cartea şi că nu te-a iritat stilul.
Cît despre ce-i mîna pe ei în luptă, n-aş putea să-ţi spun, dar chiar mi-am propus să recitesc cartea, îmi imaginez că aş înţelege-o altfel sau aş mai repera nişte chestii care cu siguranţă mi-au scăpat în primă fază. S-ar putea să mai fi scris chestia asta şi în postu' de mai sus, da' nu mai reţinesc, maiche. :D
Mersi că ţi-ai dat cu părerea! :D
Și eu m-am gîndit că s-ar preta o recitire, poate-o să pricep mai mult. :)
DeleteS-ar preta la. Deși nu mi-e foame, deci trebuie să existe o altă explicație.
DeleteCa de obicei, nu observasem. :D
Delete