Băi deci vine așa (adevăru' e că mustăceam să scriu azi un post care ar fi trebuit să fie cu totul și cu totul altceva, pornind de la faptul că nu reușeam dimineață să-mi amintesc dacă P. a fost și ieri la pîine sau nu (și P. întîmplător nu era acasă să-l întreb, plus că voiam și eu să mă bazez că memoria mea valorează o idee mai mult decît o ceapă degerată (da, viața mea e foarte, foarte complicată, păi nu?!))):
citesc Nick Hornby, The Complete Polysyllabic Spree și e foarte, foarte mișto și hm, am trecut-o pe goodreads la ”ce citesc acum”, care pînă acum rubrica asta mi-a adus numai ghinion, practic dacă vreau să condamn la neterminare o carte e de-ajuns să o plasez acolo și adio și n-am cuvinte, da' simt eu că altă soartă o să aibă Nick, a, da, unde eram, zice Nick pe la pagina 169 ceva despre o hartă a lecturilor (a lui nu e cine știe ce brează, că pare a fi fluent în engleză și cu asta basta și nici nu e cel mai mare fan al traducerilor, din ce mi-am dat seama pînă aici) și am fost vag curioasă cam cum ar arăta harta mea din 2020, da' nu mă așteptam la cine știe ce mari surprize, mi-ar fi plăcut să fie ea ceva mai exotică, dar nu e.
Avem așa:
am citit un domn evreu născut în .ro, tradus în .ro din idiș (primit cadou);
niște domni din .ro și o domniță din .ro; recitit o carte cu multe poze și niște texte fff scurte, în .ro; ”citit” o carte cu poze cu Simona Halep;
(nu știu să împart realmente în subcategorii cărțile cu ăăă desene, care or fi ele romane grafice pe alocuri, la mine toate sînt comics, pardon) niște frați din UK cu o cărticică în .ro; un domn celebru din Canada a cărui cărticică am citit-o în franceză; o doamnă din SUA, a cărei cărticică în germană am recitit-o; niște domni din Germania a căror cărticică cu prezentări powerpoint foarte hazoase iar am recitit-o.
Am citit o piesă de teatru de Eugène Ionesco în franceză (recitit, cred). Am recitit o cărticică de Georges Perec în franceză și apoi am citit-o și în germană.
Am citit în română o carte scrisă de un german, foarte faină (primită cadou), am cumpărat-o și în germană, poate ajung și la varianta asta, că nu am reținut totuși mare lucru din ea (non fiction).
Am citit un David Grossman în germană (tot cadou).
Am citit 5 cărți din seria 44 Scotland Street, de Alexander McCall Smith (seria are deocamdată 13 volume), autorul ăsta e disperat, nu știu cum să zic, nu-i mai ajunge, și hm actualmente sînt la volumul 6, dar nu chiar aș zice că îl citesc în clipa asta, hehe, dar sper să mă întorc la el, că nici nu l-am trecut la rubrica ”ce citesc acum”, deci are șanse bune.
Și am citit două cărți în format electronic ale unei autoare americane care a urcat în topul meu personal. Samantha Irby, pentru cine chiar interesează.
Ah, da, și cu asta basta.
Și dacă mă concentrez deosebit de foarte tare, cea mai exotică chestie din ultimii ani e mhh ”descoperirea” unei scriitoare din China, dar care scrie mai nou din UK, Xiaolu Guo.
Altfel, cînd uit să cumpăr cărți, cînd dau atacul. Chiar fără să mai fi mers la Oxfam, tot am trîntit două comenzi online și m-am ales cu ăhă, o grămadă de cărți, pe care le citesc cu mare interes. Cît mă ține!
Niște persoane mai active (??) s-au apucat luna trecută pe instagram să citească o chestie #readtheworld21.
Poza nu îmi aparține, dar nici nu știu cui să dau credit, probabil lui --Lauren--. Poate vă inspiră cumva. Recunosc că mi-am făcut o listuță din luna actuală, dar nu m-a atras ceva în mod extraordinar, ca să mă și apuc de citit.
--Aisha--, în schimb, trebuie să aibă o hartă fabuloasă a lecturilor, pentru că și-a propus acum cîțiva ani (vreo 3? 4? cînd avea cam 13 ani? scrie acolo pe fb, vedeți voi) să citească (măcar) cîte o carte din fiecare țară a lumii (mă rog, cu condiția să găsească în engleză o carte) și se ține de planul ăsta și o admir maxim.
Apropo exotisme, ca să nu mai stau călare pe știri #corona etc., m-am apucat aproximativ cot la cot cu P. să învățăm țările lumii, el le-a terminat, eu sînt pe la jumătate probabil, avantaj eu, desigur, că am băgat și capitalele statelor din SUA și chiar și alte orașe importante (sînt pe la 100+, hehe) și știu și capitalele țărilor din Africa sau mă rog le știam pe toate săptămîna trecută, că mi s-a mai leșinat elanul și e treabă demonstrată științific că practic dacă nu le repet zilnic, aia îs, cunoștințele despre natură nu sînt făcute să-mi rămînă deocamdată în cap. Da' le arăt eu lor (mai vedem). A, site-ul nostru preferat pentru geografie este click --aici--.
Hai că am scris destul. :) Sper că toate sînt de-a dreptul minunate la voi în zonă. Mna.
*asta e un fel de înjurătură :O
Ha, nu știam de „superstiția” ta legată de rubrica currently-reading. :D
ReplyDeleteMi-a adus aminte de un personaj din „Uciderea comandorului” a lui Murakami, o tipă care nu dezvăluia titlul cărții pe care o citea și umbla cu cartea îmbrăcată în hârtie, de teamă că n-o va termina niciodată (cum i se întâmplase până atunci cu toate cărțile despre care vorbise). Acum îmi dau seama că n-am aflat de fapt ce citea tipa, hmm, m-a tras pe sfoară domnul Murakami. :D
Ema,
ReplyDeletenu e ”superstiție”, e fapt de-a dreptul dovedit științific! :D Ia să-l contactez pe domnu Murakami, poate vrea să dezvolte personajul în cauză și îi mai trebuie niște detalii pe care doar eu i le-aș putea furniza! :D
Altfel, bine că ai tu lecturi exotice! :) (Ha, în timp ce îți răspundeam, nu m-am uitat la ”punctuația” ta, dar mi-a sărit în ochi că am pus după fiecare frază (?) ”:D” și de asta am fost utilizat un mmm sinonim după fraza (?) a treia. Cînd colo, și tu erai tot în jocul majusculei D, haha.
(Haha e tot un sinonim, așa, în felul lui. Vai, chiar cred că deja există muncăă mmm pentru științifică nu am sinonim deci științifică pe tema utilizării emoticoanelor, emojilor în viața de zi cu zi.)
Ca să închei: te-ai gîndit că poate tipa din Uciderea comandorului citea Murakami? Ha! :D:D (șah și mat :D)
A, și nimic despre harta ta? ;;)
Despre ce hartă vorbești, că nu-mi dau seama?
DeleteInteresantă teoria despre cartea de Murakami, dar Murakami nu e Mo Yan sau Orhan Pamuk, de la ei m-aș fi așteptat la așa ceva.
Fără emoții de data asta!
Noroc cu LP, că mi-a picat și mie fisa la ce hartă făceai aluzie. :)))
DeleteA mea arată așa: Turcia, Marea Britanie, Țările de Jos, Israel, Germania, Italia, Rusia, Japonia, SUA, Argentina, Franța. Cel mai des am ajuns în Marea Britanie - 6 cărți, huh!
Na, că s-a lămurit dilema înainte de-a apuca eu să răspund. :D
DeleteMo Yan și Orhan Pamuk nu am citit, ei umblă cu trucuri din astea? Interesant. :)
Wow, da' te-ai plimbat oleacă, nu glumă! Da' România nimic? :) Mă așteptam să găsesc Polonia la tine, dar probabil a fost anul trecut.
Rachel Cusk e breeteesh? A, am gugălit-o, deci po să bagi și Canada, că doar nu te dor degetele. Planul meu (să vedem) e să citesc în curînd un neamț care a scris o carte cu acțiunea în Namibia. Pentru că eu decid pentru mine, hehe, asta ar fi mega exotic. Mă rog, la next level ar fi un autor din Namibia, da' cunoștințele mele despre natură încă nu au ajuns pînă acolo (mă rog, știu capitala acum, mare lucru, yeah!).
Vai, și am uitat să scriu că Alexander McCall Smith se califică la mine ca cel mai exotic pentru că împușcă scurtuț 3 categorii simultan, because I can: Zimbabwe, UK și Scoția, ha! :D
Să vezi ce-i răspund lui LP, o să rămînă mască! :D
De cînd ne-am inchis în case am terminat trei cărți (una din Ro, două din SUA) și am început una (din UK). O hartă foarte săracă. :|
ReplyDeleteLP,
ReplyDeleteda' dacă te încordezi oleacă, po să zici și Germania, că doar Berlinu unde îi?! :D ;;)
Lasă că mai citești vreo două trei pînă apare vaccinu'! :D
:*
Mie mi-i lene sa fac harta, ca-s prea multe. Cum in lockdown am stat sontoroaga de-un picior, cum ma aflu si in momentul de fata, am zacut in pat si am citit o groaza de carti. Care bune, care meh, care mizerii... 25 de pe 20 martie si pana azi. Acu m-am plictisit de citit si ma uit pe Netflix zi-lumina. Am luat de la inceput Doc Martin si am ras la fel de mult ca prima data si, in plus, m-am uitat la niste seriale politiste spaniole, destul de misto. Iaca, raport de pandemie :P
ReplyDeleteWow, Miki, da' ai citit oleacă! Felicitări! Parcă anul trecut te plîngeai că ce puțin citești, iaca ce ai recuperat!
ReplyDeleteNasol cu piciorul, da' crecă ești pe terminatelea de-acum cu repausul? Sper să stai binișor cu răbdarea...
Mă bucur că ai găsit ceva fain pe Netflix, și eu cam semnez condica pe acolo cu mare devotament. :)
Chiar, harta mea de pe Netflix e mai pestriță, că m-am plimbat prin Australia binișor. Măcar atîta, că dacă mă iei repede sau lent, habar nu am să-ți zic vreun scriitor din Australia. Deh. :)
Am scris o groaza si dupa, am apasat pe sign out in loc de publish si s-a dus. Revin, ca acu mi-e lene sa scriu din nou
ReplyDeletepare răăăăău!
DeleteAm revenit. Deci, nu, epopeea piciorului nu se termina prea repede, pentru ca, după ce o să-mi dea OK-ul doctorul sa încep kinetoterapia (asta pe la începutul lunii iunie), îmi va lua ceva timp sa aduc piciorul în stadiul în care sa ma pot folosi din nou de el (e super atrofiat). Asa ca, uiș mi lac, ca am înțeles ca doare ca naiba terapia.
ReplyDeleteP.S. Scriitoare australiana e creca aia de-o scris Pasarea spin, Coleen nu știu cum, ca nu-mi mai amintesc, dar nu mai caut pe wiki.
P.S.2 Am început Rake, un policier australian, dar nu m-o prins. Dacă ai găsit tu ceva mișto, fa o rubrica de recomandări 😁
Miki,
ReplyDeletemultă baftă! da' presupun că îți dorești să îl ai ca nou și o să treci și prin terapie, ce-ai să faci, dacă altfel nu se poa'...!
Pasărea spin am prins doar vag serialul, deci cartea oops :)). Rake nu cunosc, ce am văzut mai recent de prin zonă e un serial care are doar un sezon din păcate, Sisters, și unul cu două sezoane, The Letdown. Ia să trîntesc două linkuri, măcar să știu o treabă. :)
https://www.imdb.com/title/tt6258050/?ref_=fn_tt_tt_7
https://www.imdb.com/title/tt7320300/?ref_=nv_sr_srsg_0
Le-am pus și eu pe lista sa le vad după serialul pe care-l vad acum (Unauthorized living)
DeleteAzi am făcut radiografie, am vorbit cu dr. și de mâine încep kineto. Doamne ajută!
Țin pumnii! Hai că o să fie bine! Yay, Miki!!
Delete