Wednesday, February 6, 2013

Pierdut limba maternă. O declar nulă şi neavenită.



Doresc să precizez că habar nu am ce înseamnă neavenit şi nu ştiu dacă există şi un antonim, respectiv "avenit" într-un cuvînt. Bun. Monica, ai legătura! :-)


Am descoperit supa la cantină (nu ştiu dacă e zilnic, că eu am descoperit-o ieri şi poate e din cînd în cînd).
Azi am observat că la garnituri aveau cuscus, aşa că mi-am zis ia să mă învîrt eu de un fel de mîncare care să aibă măcar o garnitură. Am găsit: şpeţle, arătau binişor, nu am mai mîncat niciodată (acolo) (şi poate am mai mîncat o dată de doo ori în viaţă). Şi supă de conopidă, jackpot!


Am mîncat întîi supa, a fost ok, am mîncat din speţle, au fost hm n-am murit după ele, nu le-am terminat, am pescuit nişte ciupercuţe fuarte mişto din ele. Colega slovacă avea Kasseler care arăta bestial şi pe care l-am gustat de mai multe ori :) (e carnea aia, f bunăăăă), sud-coreana s-a dedat la cuscusul meu şi la urmă am împărţit două felii de cozonac.


Dau să-i povestesc lui P. pe drum spre casă cum au fost şpeţele :) şi îi spun că la început au fost okeiş, după aia s-au !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - (crecă acum am găsit cuvîntul).


Problema e că nu ştiam să-i explic în germană ce s-a întîmplat cu ele, dar nici nu reuşeam de nicio culoare să-mi amintesc cum se cheamă fenomenul pe româneşte. Şi tot drumul m-am pardon scremut să-mi amintesc şi tot vorbeam cu glas tare şi-mi imaginam că mănînc o supă cu carne care nu mai e îndeajuns (?!) de caldă/fierbinte şi începe să fieee cuuuum?!?!?

LE Inclusiv m-am gîndit s-o sun pe mama, da' mi-am adus aminte în ultima clipă că era plecată din localitate!


- călîie - nu, că aia e apa care nu e fierbinte, da' supa se cheamă altfel
- sălcie - nu, că aia e apa cu un anume gust, sălciu
- acum ajunsesem la balcîză şi lălîie, dar nu mai reţineam exact, a trebuit să gugălesc


Noroc că am scris acest post minunat, ca să-mi dau seama că mi se sleiseră şpeţele. Mai este un alt adjectiv în afară de sleit care se foloseşte pentru supa "descrisă" de mine mai sus?

Apreciez fierbinte răspunsuri. Senks. Poftă bună! :)

În continuare, pozele n-au nicio legătură cu conţinutul, sper că este foarte evident aspectul ăsta. Dacă vi se pare greu de urmărit, po' să renunţ la ele (scopul era doar să mă laud că am făcut nişte poze - da, unii oameni se laudă şi cu chestii mici) sau să le pun grupate la urmă. Pliz fidbec! Mersi!


15 comments:

  1. Supa nici calda nici rece se cheama caldutza. :)
    Si mi-am dat seama ca pozele n-au nici o legatura cu postul dupa aproximativ 6 randuri. :D Mai bine mai tarziu decat niciodata, nu? :P

    ReplyDelete
  2. :)
    da' nu-i bizar cu ele aruncate alandala acolo? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Poza cu E Micuța MițMiț are legătură cu tot. :D

      Delete
    2. LP, :P ;;)

      Uite, eu învăţ (??!) şi ea mă tolerează "la ea în cameră", în timp ce se spală :)

      Delete
    3. E o pisică foarte amabilă, se vede din poze. Păi dacă nu era nu te tolera nici la ea în casă, darămite în cameră!

      Spor la învățat! :)

      Delete
    4. ai dreptate! :) acum îmi dau seama ce norocoasă sînt! :D

      trebuie să învăţ să fac filme cu aparatul foto (da, cam aşa de tare le am eu cu tehnica...), că prea toarce uneori de vibrează geamurile (exagerez vag :) )

      mersi, mersi, merge încetişor, da' merge! :D (lingvisticăăăă)

      Delete
    5. Sunt foarte de acord cu pisicile când torc!

      Poate-ți trebuie un aparat mai simplu - al meu are poză cu aparat de filmat și nu trebuie decât să mut țâmburușul acolo și să apăs butonul.

      Delete
    6. Panasonicu' ştiu să-l folo la filme, da' i-am rătăcit încărcătoru' şi îl mai păsuiesc. Nikon e şi asta super izi, P. ştie şi mi-a arătat, da' cum io la vremea aia vreiam să fiu fotografă nu regizuare, iaca am uitat. şi el mai ştie mai multe şmecherici la aparat. :)

      Update: tocmai am strigat la EMMM şi am dat-o afară după ce-am fugărit-o prin casă. Motivul, pridi greţos: fusese la toaletă şi apoi s-a cocoţat în pat, avînd atîrnîndu-i pe coada ei cea blănoasă un O.Z. foarte I.!!! în galop prin casă, obiectul a căzut, i l-am prezentat, l-am strîns... şi acum sîntem iar prietene. :)

      Delete
    7. Da' ci-i iea vinovată că-i blana stufoasă la popou? Că şi Bambu păţeşte aşa, sireacu, şî tat'su-l ceartă şî mie nu mi se pare corect. Oare e prea târziu să mă fac avocată pentru mâţele blănoase excesiv, ostracizate de stăpâni fără inimă? Să iniţiez o petiţie online? =))

      Delete
    8. Miki, na, dacă ar sta să-i curăţ mizeriile, aş mai discuta.
      De cuadă îi atîrna, nu la popou, acolo chiar nu prea e! (pfuai ce discuţie, sper să nu citească admiratorii ei şi să să rîdă de ea pe la colţuri, că îi cafteşte de nu se văd cu prima ocazie :)

      Da' da, fă petiţie! :))))

      Delete
  3. Spatzele sînt pastele alea alsaciene umpic grosutze? Se manînca la Vincennes pe post de paste "adevarate", caci pentru ei pastele au fost inventate-n Alsacia si nu exista altundeva!
    Nu m-o dat peste cap niciodata, îs asa departe ca gust si textura de pastele mamei Italii...

    ReplyDelete
  4. Probabil. Îs mai naşpa ca pastele, seamănă vag (la formă, dacă-ţi alegi ca model nişte paste de forma aia :)) ) şi cum pe mine mă lasă destul de rece inclusiv pastele italiene, leidiz, ui dont hev ei uinăr! :)

    ReplyDelete
  5. Uitam: io aş fi zis supă călîie, nah, că aşa ştiu. Zici că adjectifu se foloseşte numa la apă?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dexonline zice că însamnă călduţ, plus alte chestii.
      da' de fapt şpeţele ălea nu mai erau nici călduţe, de aici gustu' sleit :)

      Delete
    2. nu gustu', senzaţia, uatevăăă :)

      Delete