Friday, February 21, 2014

Ce mă enervează la ultimul examen pe care-l am pe 28

Mă enervează cam tot, deşi profa mi-e simpatică.

O s-o iau un pic de departe. Noi am început ebraica în semestrul 1 cu ebraica nouă şi ne-am cam speriat. După vacanţa de iarnă din semestrul 1, am început să facem cînd ebraica nouă, cînd ebraica biblică şi ne-am speriat oleacă mai tare. Per total în primul semestru am făcut mai mult nouă decît biblică.

În semestrul 2 am făcut mai multă biblică decît nouă, dar am făcut şi destulă nouă.

În semestrul 3 (în care mă aflu) am avut obligatorii un curs de biblică şi un curs de nouă (ăla unde am citit ziarul). Eu am mai mers la alt curs de nouă, dar am fost singura "din generaţia mea".

Sumarizînd sau făcînd tabla adunării, experienţa mea/noastră la biblică este de un an şi să zicem 1-2 luni. Buuun.

Tot în semestrul 3 am început cu ebraica rabinică, altăăăă mîncare de peşte, este aşa pe scara evoluţiei limbii ebraice :)) undeva între biblică şi modernă (d.p.d.v. istoric undeva între 70 şi undeva după 1000 e.n.). Bon.

Acu' să paralelizăm: biblica cu rabinica.
Cursul de biblică are 3 credit points, la el am citit vreo două capitole şi o treime din Rut şi am ştiut că la examen o să ne dea ceva de tradus din ce am făcut împreună şi ceva de tradus din restul de Rut (sînt 4 capitole per total, deci nu mare frecţie). Şi oleacă de teorie, maaaaxim 15 pagini dacă au fost.

La examen ne-a dat două versuri cunoscute, două necunoscute şi 4 întrebări, din care trebuia să răspundem la 3. Nu la toate 4, a zis că dacă le facem pe toate 4, le notează pe primele 3. Era la alegere deci. Versurile au fost foarte decente. Iar întrebările, în afară de prima, care era oleacă de toceală din punctul meu de vedere, au fost frecţie. Adică întrebări simpluţe, clare şi la obiect şi da, cu răspuns semi scurt. Pe gustul meu. Evident că am răspuns la 2, 3, 4.
Gata, am terminat cu biblica.

Acum rabinica iar. Aici am făcut două capitole, cu cîte 3 subcapitole în tot semestrul. De fapt, ele sînt ceva mai lungi decît ce-am făcut la biblică şi sînt super super grele. Din punct de vedere al limbii (vocabular), dar şi prin temele lor. Gen: dacă un evreu are de vîndut unui neevreu un cocoş alb, nu-l poate vinde decît împreună cu alţi cocoşi nealbi. Şi dacă tot îl vinde, să-i rupă un deget. (Ha, cocoşului.) În fine, e vorba de tot felul de reguli care definesc relaţiile dintre evrei şi neevrei.
La examen mergem pe acelaşi principiu: traducem ceva ce am tradus cu toţii în grupă şi mai traducem ceva ce am tradus noi deja acasă. Numai din astea două capitole, per total 6 subcapitole. (De fapt, ele sînt două tractate din Mishna, şi sînt 6 capitole.) Vorba vine, că eu am tradus cîteva propoziţii în tot semestrul. :-sssss

Pe lîngă asta, la teorie avem o carte a unui nenişor ultra expert în materie din care avem de învăţat fo 120 de pagini. Plus încă 3 texte separate, două din ele în engleză. Nu ştiu dacă-i clar, n-ajunge să le citim, trebuie să le ştim, că what the heck!?

A, am uitat, o să avem de tradus 6 rînduri din text făcut împreună şi 6 din text făcut acasă (la biblică au fost per total aproape 6 rînduri, nu 12!!!!!!!!!!). Şi nu ştiu cîte întrebări. Aici mă revolt eu, că la biblică aveam mai multă experienţă şi a fost lejer şi la rabinică sîntem novici şi ne ia şi pielea de pe noi. Şi vaaaaai, profa ne-a cîntat tot semestrul următorul refren: "eu vă zic de la-nceput că procentul celor care nu iau examenul e foaaaarte mare!" Grrrrr. Mă duc să văd şi eu în ce procent mă încadrez. Sper că e la fel de clar că n-am citit paginile pe care trebuia să le învăţ. Şi sînt a slow reader. Şi mai şi merg la serviciu luni, deci luni picăca zi de învăţat. O pur miiii!

Mizeria asta are 4 credit points. :-ssss

2 comments:

  1. eu iti urez toata bafta pralineasca.
    Si cum nu ajunge, te sfatuiesc sa pui burta pe carte, si sa termini de parcurs materia.

    ReplyDelete
  2. hihi, să fie!
    mda, vorbim peste-o săptămînă în cazu' ăsta! :D

    ReplyDelete