Tuesday, March 10, 2015

Continuăm programul cultural

Ştiţi care e capitala culturală a Europei în 2015?
Sînt două, Plzen şi Mons. Una în Cehia, cealaltă în Belgia. De Plzen n-am citit mare lucru, că m-am proptit la Mons, de care cred că n-am auzit pînă acum, dacă mă grăbesc, cred că e ceva cu Formula 1, care nu e, că aia e (Le) Mans, în Frans. :-) Are P. o verişoară acolo.
Am citit un articol vag amuzant despre Mons în calitatea sa de capitală culturală a Europei, despre super arhitecţi angajaţi pentru mmm planuri de mare angajament! Care nu prea sînt gata la timp, depăşesc bugetul de te apucă ameţelile etc. Ocazie cu care mi-am amintit că nu e o noutate sau o raritate treaba asta, vezi campionate mondiale de fotbal cu stadioanele gata sau aproape gata cu x secunde (ore, zile oatevă) înaintea primului meci, aeroportul din Berlin pe care personal l-am abandonat (as in nu mă mai impresionează ştirile pe tema asta), la de cîte ori s-a schimbat directorul, să vedeţi că ne mai trebuie două miliarde şi nu-l deschidem decît poate, optimist, în 2018 (cifrele sînt din capul meu, bazate cîndva pe date reale :)) ).
Daniel Libeskind e un arhitect foarte interesant!!
Am crezut că el e responsabil pentru Muzeul Evreiesc din Varşovia (denumirea completă e Muzeul de Istorie al Evreilor Polonezi; cel din Bucureşti văd că se cheamă Muzeul de Istorie a Evreilor, aşa că nu ştiu dacă nu cumva e eronat să scriu Muzeul Evreiesc, dar nu ştiu cum ar trebui). Nu e el, sînt nişte finlandezi, arhitectura m-a impresionat.

PS Iar la Mons am ajuns pentru că au şi ei nişte Van Gogh anul ăsta! :)

15 comments:

  1. Deci vezi, mai bine la Plzen decît la Mons. Și bei ș-o bere. Și are sinagogă. Ce mai!

    ReplyDelete
  2. LP,
    ție îți crește salariul dacă faci reclamă pentru Cehia sau care-i faza cu patriotismul ăsta inexplicabil? :)
    Nici Mons nu cred că stă rău cu berea. La sinagogi n-am cercetat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hm, ar trebui să-mi caut de lucru la o companie cehească de bere, poate mi-ar crește aceia salariul. Bună idee!

      Berea oricum e nașpa oriunde, dar măcar în CZ e mai ieftină. :D

      Delete
  3. Sau la o companie de turism! Poate poți ajuta la o rebrănduire de țară, gen: veniți în Cehia, berea e nașpa, dar e ieftină!
    Sau: Cehia, țara unde e berea e nașpa, dar măcar e ieftină!
    și alte variațiuni pe tema dată. ;) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bere nașpa e pleonasm. E nașpa oriunde, nu numai în CZ. Așa că mai bine să fie ieftină.

      Delete
    2. atunci companie cehească de bere is the answer. piaristă? :p
      să ne zici cum evoluează piața muncii. :)

      Delete
  4. Vio, ce pacat ca nu sunt acolo cu voi la culturalizare (acum serios, imi lipseste eu din punctul asta de vedere). daca ai timp fa si pentru canada/us un program, poate asa ajung si eu pe unde trebuie sa ajung. :)
    Vaiiii, eu cea mai buna bere in eoropa am beut-o la Praga si cica era berea locala. Si in plimbarea aia am fost si-n Germania (de fapt am plecar din Ro cu masina, am fost la Praga, am trecut prin germania, etc).
    Eu stiu ca berea germana e considerata cea mai cea, da' creca mi-a fost sete la Praga, dar va jur ca berea aia mi s-a parut excelenta si nu numai mie, ca eram 4 in masina. Dar na, cine stie... :)

    ReplyDelete
  5. Cora_,
    dacăculturalizarea e faptul că ştim că sînt expoziţiile astea în oraşul X în perioada Y-Z la preţul Q, atunci da, avantaj noi! :))
    În privinţa berii, aş fi mai prudentă, că imediat vine LP şi-ţi zice că ai băut cea mai bună bere din toate berile naşpa, deci tot o bere naşpa. :))
    Mie mi se pare că-mi place foarte tare Efes Pilsen, care e turcească, da' s-ar putea să fie aşa din cauză de nostalgiile tinereţii. În ultimul timp am băut o bere neagră portugheză Sagres, mi-a plăcut. În general sînt reticentă la schimbări, cred că am comandat berea din curiozitatea portugheză, fără să ştiu că e neagră.

    ReplyDelete
  6. treaba cu culturalizarea in EU e ca e mai misto sa nu te duci la 10 expozitii (ca-n Europa) decat sa nu te duci la 3 (ca la mine), nu? :)

    Efes imi placea si mie, dar daca-mi amintesc bine cea mai buna bere a fost una japoneza, alba. Sau poate doar am avut impresia ca e cea mai buna pentru ca am baut-o intr-un moment deosebit. Am cam pierdut gustul berii, prefer vinul. Oare la batranete o sa trec pe tarie? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cora_,
      poate ai dreptate cu expoziţiile. :)

      Japoneză chiar nu cred că am băut. Da la bere albă strîmb din nas. :D (de obicei). Eu trăiesc o mare dramă, că nu prea mă mai atrage alcoolu, dă-ţi seama. La vîrsta mea! La bătrîneţe ce-o să fac?! :D

      Delete
  7. PS- In Canada exista bere de 12 grade alcool, iti dai seama? Ai "beut" una si ala esti.

    Si ca sa vezi ce simt al umorului au canadienii francezi, ia uite aici nume de bere: "La fin du monde"/Sfarsitul lumii, " La maudite"/A dracului, "Dieu du ciel"/D-zeu din cer, " Péché mortel"/Pacat mortal, "Moralité"/Moralitate, "Dernière volonté"/Ultima dorinta, hahahaha.

    Ce vreti? te intreaba chelnerita. O ultima dorinta! Dar sa fie rece! :)))))

    Uite aici de amuzament:
    http://www.dieuduciel.com/fr/bieres.php

    ReplyDelete
  8. Şi un delirium tremens triplu silvuple! :D Foarte tare colecţia aia de beri, una mai grozavă ca alta! Staţi bine în Montreal, aş zice! Resctep! :D :P

    ReplyDelete
  9. Cora_,
    da' ce etichete au unele! :)))
    http://micro.dieuduciel.com/fr/bieres.php

    ReplyDelete
  10. Raportez c-am fost la Cocoșca și Praga. Și cu ocazia asta am văzut că încă se mai ține epopeea slavă a lui Mucha (îi tot măresc termenul de expirare): http://www.ngprague.cz/en/exposition-detail/alfons-mucha-the-slav-epic/

    Cora, poate ajungi și tu s-o vezi. Bem o bere. :P

    ReplyDelete
  11. LP,
    brava! Nu cunosc epopeea aia, tre să mă cultiv.

    ReplyDelete