Monday, July 27, 2015

Laudă-mă, gură, că ţi-oi da friptură (de soia)

Neaţa. Friptură de soia pentru că am sărbătorit şi eu anişorul necarnivor, lăudatul deja s-a întîmplat pe twitter, unde am fost mult mult mai activă decît aici, ia mai puţin timp, cred, altfel nu-mi explic. Plus că cele 140 caractere chiar nu lasă cine ştie ce loc de elaborat. :D
A, da' să mă laud totuşi şi aici:
am luat nota maximalistică 1,0 la idiş :>:> şi o notă superbă :D 1,3 la aramaică. Franceza cică vine prin septembrie.

De fapt am vrut să scriu altceva: nepotul german a stat la bunici (mai mult la jumătatea feminină) două săptămîni şi e în continuare mare fan jucării şi orice cu lego. A fost cu bunică-sa în oraş cu bicicleta, drumul nu e nici scurt, nici lung, dar e la deal. :D
Cînd au ajuns pe la mijlocului celui mai muntos deal :), nepotu' s-a dat jos de pe bici smiorcăindu-se (împlineşte 7 ani în decembrie şi acum pe 13 august începe şcoala): bunicaaaa, nu mai poooot, e prea greu la deaaaaal!
Bunixa i-a zis: Nepotu, sus în vîrfu' dealului este o gelaterie de unde o să-ţi iau un "cocoloş" (habar nu am în clipa asta cum se cheamă o biluţă :D în limba mea maternă :>) de îngheţată.
Evident că în doi timpi şi trei mişcări nepotul era la coadă la gelaterie. :)

Apoi s-au dus la cumpărat lego, el cu 30 de ioro din puşculiţa proprie. Ce te faci că ce voia dumnealui era 49,99 ioro?? Bunixa fermă pe poziţie: -Dragă, nu-ţi ajung banii, asta-i viaţa.
Pînă cînd el a venit cu o afirmaţie care a lăsat-o pe bunixa mască: -Bunica, da' tu trebuie să pui de la tine de două ori 10 ioro şi se rezolvă!
Clar, templul de nu ştiu care la 49,99 ioro a fost cumpărat, bunica fiind uluită de genialitatea micului matematician.

Acum, pentru cei care ştiu situaţia din .ro şi cine mai ştie de unde, unde copiii ştiu literele şi mai ştiu eu ce dinainte de-a merge la şcoală, aici nu cred că e la fel. Pe cumnată-mea n-am vazut-o să se agite în vreun fel şi cred că juniorul ştie cel mult să-şi scrie numele şi bonus MAMA sau pe acolo. Iar dacă îl pui să aleagă între o bancnotă de 5 euro şi un braţ de monede în valoare totală de 1 euro să zicem, probabil alege monedele. Că-s mai multe.

Mă scuzaţi, mă duc să fac curat. :D

14 comments:

 1. Glob, draga Vio, asa se cheama. Un glob de inghetata, desi tre sa admit ca suna mai bine: dati-mi va rog, un cocolos de inghetata! :))

  Gratulatii, alea alea.

  ReplyDelete
 2. roşu vertical,
  faceţ mijteo de domnia mea cu globu??? globu este decît pe internet, cum ar fi de ce nu-m citeşti globu! :))

  Senks, vai da ce atentivă steţ. :)

  ReplyDelete
 3. Cred că în Arad se cheamă bulină, nu glob. :) Acum vreau înghe.

  ReplyDelete
 4. la Iași le zice bile: dați-mi vă rog doă bile de vanilie și una de cioco.
  Congraț pentru note.
  Îmi zice cineva că le mai zice și cupe. Recunosc ca io n-am auzit formularea asta

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da, eu am auzit cupe! Cred că ăsta-i limbajul profesional. :D

   Delete
  2. mi-am adus aminte după ce-a zis Miki de cupe că aşa le ştiam de pe vreeeemuri, cînd mergeam la cofetăria din Piaţa Unirii (i-aş zice Opera, dar pentru că era o cofetărie lîngă Operă, cred că se chema altfel asta) şi luam profiterol şi erau nişte gogoşici :))) şi pe lîngă ele şi frişcă şi probabil ceva sirop/sos, cupe de îngheţată, două-trei. Vasul (?) argintiu pe care-l am în amintire se numea tot cupă, cred.

   Delete
  3. Vio, ii zicea Amandina :)

   Delete
 5. Felicitari, Vio. Cupe, globuri, cocoloase... Fiul din dotare a cerut "Doua inghetate Kugel choco und danke sehr merci", de-a ramas sarmana faptura vanzatoare traumatizata pe viata :)). Noroc ca a ridicat 2 dejte spre exemplificare, si-a vanat o lingurita, de s-a prins sa-i dea in "Becher", ca la intrebarea asta n-a reactionat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ioana,
   Viezurino e colosal. :) Ar trebui să luaţi îngheţată de unde a luat şi nepotul, că acolo printre "italieni" care sînt de fapt brazilieni se mai strecoară şi vînzători români. :)
   Mulţumesc. :)

   Delete
 6. Felicitari pentru aniversare, la mai mare si bineinteles pentru note!
  La Craiova le zicea cupe, iar la bunica la tara la Ciutura (mda) le zicea gogoloaie. Sa-ti traiasca nepotul matematician. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Cora,
   mersi pe toate fronturile! :*

   Cupe, cupe, ia să ne gîndim, ca la sutien, dom'le, poate aşa ţinem mai uşor minte! :))))

   Delete
  2. Da, cand te duci la inghetzatorie (c-asa ar trebui sa se cheme) si ceri: vreau si eu doua cupe.
   De care doriti?
   Una A si una C. :)))

   Delete