Wednesday, January 3, 2018

Ce am citit în 2017

Pardon: urmează un post scris cu două fonturi, nu știu cum să modific, îmi pare enorm de aimsorii! (LE Acum pare mai ok, dar nu e încă mhh perfect. :D Mersi, Ema!)

Comparat cu anii dinainte, am citit chiar mult. Și asta în ciuda faptului că, făcînd tabla adunării în postul precedent, 67 de nopți (!!!!!!!!!!!!!) nu le-am dormit acasă. Și o lună calendaristică (Israel) nu am citit nimic. Adică am încercat să citesc Radu Niciporuc, dar nu m-a prins, pardon. În rest, am citit niște povestiri în idiș, dar mi-am prins urechile cu ele. Și am făcut multe teme. Pentru că stăteam cam subțirel cu lecturile, am profitat de biblioteca lui Victor la Iași și am dat gata vreo 5 cărți de copii într-o oră sau așa, deci m-am scos. :D

În 2017 goodreads spune că am adăugat 45 de cărți cumpărate/primite etc.

M-am întors din România cu următoarele:Le-am citit pe toate din prima imagine. Două comics, două de copii, o carte în versuri, două de YA. :) Nu au fost foarte solicitante, dar pentru mine e o realizare, pentru că m-am ținut de ele. :) Din păcate, mă distrag foarte multe chestii. Ia să vedem: în clipa asta joacă Simona Halep la Shenzen și nu mă uit la meci, urmăresc din cînd în cînd scorul. (începe acum setul 3. LE Simona a cîștigat între timp, ceea ce înseamnă că e primul cap de serie la Australian Open, ha.) :)

Din a doua imagine am citit acum Minciunile femeilor. Trei cărți sînt dubluri, le-am primit pe alese și le-am luat în ideea că sînt faine și o să le dau și eu mai departe. Pe una o citisem, dar nu o aveam.

Din a treia imagine am citit Ion Călugăru, James Bowen, Un cal intră într-un bar și Elif Shafak.

A fost cumva o ambiție (semi-spontană) să citesc cît mai mult din ce am adus (vorba vine, autocarul de la Atlassib), ca să îmi demonstrez că nu doar adun. Pe de altă parte, la colecția mea de cărți destul de serioasă, nu contează chiar mult dacă citesc ceva adăugat pe raft săptămîna asta sau acum 10 ani. Iar biblioteca noastră, deși e destul de nouă, este cam plină. E drept că încă nu am cărți pe două rînduri, dar nici nu aș vrea. Cînd sînt în Frankfurt, sînt tentată să merg des la librăria second hand de la Oxfam și, dacă tot merg, cel mai adesea, nu plec cu mîna goală.

S-a mai întîmplat ceva: am citit 15 cărți de pe 25 noiembrie pînă la sfîrșitul anului. Nu or fi fost ele extraordinar de lungi, dar au fost foarte ok pentru mine. A, 15 cărți în 5 săptămîni e o realizare pentru mine. Am stat mai puțin pe net, tenisul a fost în vacanță (serios! și am simțit asta) și nici la seriale nu m-am uitat în mod deosebit. În fiecare dimineață (cînd nu am plecat de acasă) am citit întîi în pat și apoi am continuat ziua. Foarte des cînd P. s-a uitat la diverse sporturi care nu făceau pauză sau la seriale care nu mă interesează, eu am citit și seara. Nu îmi amintesc cînd s-a mai întîmplat asta. Cînd nu aveam cablu în România? Cert e că mi-a plăcut. :)

Cînd am văzut că stau binișor cu numărul de cărți, mi-am făcut curaj și cumva am citit mai repede. Poate asta sună ciudat, dar eu cam pornesc des cu ideea fixă că ah eu oricum citesc lent și dacă tot mă lălăi două săptămîni la cartea x, pot la fel de bine să mă lălăi și patru! Acum am constatat cu plăcere că merge și mai repede, că nu trebuie să recitesc fiecare pagină la unele cărți, că pot să am încredere și să merg mai departe. Și chiar dacă nu am prins o idee, lasă că nu o să fie foc.

Iaca lista. [E] la început înseamnă că e o carte cu autor evreu sau cu acțiunea în Israel sau în fine ceva legat de evrei.
* sînt cărțile pe care le-am cumpărat/primit și citit în 2017
eb e ebook, ab e audiobook. Dacă apare asta, am și citit cu ochii în timp ce am ascultat. x și număr e dacă am citit în 2017 cartea respectivă de mai multe ori.
Unele categorii sînt fluide, există cărți care sînt de copii, dar nu le-am trecut la lista cu cărți de copii, pentru că mi s-au părut ceva mai mult, cum să zic. :D De asemenea, unele poate erau comics și le-am pus la copii sau invers. În lista în sine, cărțile apar o singură dată.

>500:
Dostoievski, F.M. – Crimă și pedeapsă (528)

400-500:
[E] Björkman, Stig – Woody Allen în dialog cu Stig Björkman (439) non-fiction
Kerouac, Jack – Pe drum (440)
[E] Tropper, Jonathan – Sieben verdammt lange Tage (448) *

300-400:
Băjenaru, Grigore – Cișmigiu & Comp. (304) *
[E] Călugăru, Ion – Copilăria unui netrebnic (308) *
Fry, Mrs Stephen – Mrs Fry´s Diary (346) eb 

200-300:
Bergmann, Renate – Ich bin nicht süß, ich hab bloß Zucker (224) *
Bowen, James – Lumea văzută de Bob (248) *
Creech, Sharon – Povestește-mi ceva (256) *
Tocilescu, Alex – Imperiul pisicilor (216) eb

100-200:
Braniște, Lavinia – Rostogol păzește pepenii (136) *
Carver, Raymond – What We Talk About When We Talk About Love (134) *
[E] Grossman, David – Un cal intră într-un bar (200) *
[E] Krauss, Nicole – Great House (289)
[E] Levin, Meyer – Baal Shem Tov. Povestiri hasidice despre minunile lui Rabbi Israel (201)
Shafak, Elif – Fetița căreia nu-i plăcea numele său (152) *
[E] Ulițkaia, Ludmila – Minciunile femeilor (200) *
2x Vanderbeke, Birgit – The Mussel Feast/Das Muschelessen (engleză, germană) (112) eb-+ab

<100:
[E] Asandului, Gabriel – Istoria evreilor din România (1866-1938) (95) non-fiction
Dobrescu, Irina – Lupul jucător de poker (72) *
[E] Horn, Dara – The Rescuer (43) eb
3x [E] Keret, Etgar – Kneller´s Happy Campers (engleză, germană, franceză) (96/78/90) eb— *
Wilde, Oscar – The Importance of Being Earnest (54)

comics:
Bechdel, Alison – Casa veselă. O tragicomedie de familie (234) *
[E] Dauvillier, Loïc – Das Attentat (153)
[E] Glidden, Sarah – Israel verstehen in 60 Tagen oder weniger (208) *
McGuire, Richard – Aici (304) *
[E] Modan, Rutu – Das Erbe (222) *

poetry:
Iancu, Bogdan – Fata din lift (72) *

de copii:
Aihara, Hiroyuki – Pozna lui Jackie (?)
Allsburg, Chris Van – Expresul polar (32)
Becker, Bonny – Die kleine Maus feiert Geburtstag (48)
Leblanc, Catherine – Am o surioară! (26)
Scotton, Rob – Zgâmboi, ce cotoi! (20)
Zetea, Maria – Curajosul Clăbucel (neadăugată pe goodreads)

antologii:
Mukherjee, Joybrato – Short Stories from India (120) *
iocan 1 (160)
iocan 2 (160) *
iocan 3 (160) *

Ce înseamnă asta?

Am citit 44 de cărți în 2017. Goodreads zice 41, dar știu că apar altfel cele recitite, plus Clăbucel neadăugat. :)
21 din cele citite au fost cumpărate etc. în 2017. Iuhu!
Am citit 24 în română, 8 în engleză, 7 în germană, una în franceză. Sau mai multe per total, că nu îmi iese suma și nu le mai socotesc o dată, pardon.
Am citit 24 de traduceri. 8 cărți scrise în română. De o carte nu eram sigură dacă e tradusă (cred că Joybrato Mukherjee). Am citit 22 de autori (Etgar Keret e numărat de 3 ori pentru o singură carte) și 15 autoare (Birgit Vanderbeke e socotită de două ori). La două cărți stau cu semnul întrebării, Mrs Stephen Fry (nu știu dacă o domniță sau un domniț a avut ideea cu Mrs) și Renate Bergmann (de care știu că de fapt un tip).
6 ebooks, 1 audiobook, 4 antologii, două non fiction.

Sau pe acolo. :)

14 comments:

 1. Bravos, duamna! Ai citit dimpreună cu Ema ”Crimă și pedeapsă„? Că văz că și ea a citit-o.

  ReplyDelete
 2. Am citit destul de împreună, da, da ea a fost destul de bizi și am rămas să trec prin suspans și să svîrlu cu cartea de perete singură pînă m-a ajuns și ea din urmă. A fost drăguț. :) Tot timpul palpam terenul: vezi să nu zici cu spoilere aaaay! :D (cineva are un fics cu spoilerele, nu zic cine. :P)
  Mersi de comenturi, L.!

  ReplyDelete
 3. Bravo, tu! Io am citit la jumate fata de tine, da' mai multe decat anul trecut. Ma duc sa pun pe blog :P
  P.S. Cartea lu' Ulitkaia e print sau ibuc? ca n-o mai gasesc nicaieri decat audiobuc, da' nu stiu daca-mi place sa ascult o carte :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. miki,
   ia pune pe bloc, să mă benoclesc și eo! :) mersi! :D
   Ulițcaia pe hîrtie, maiche. vrei să ți-o împrumut? :DDDDDDDDDDD (nu zi, că tocma mă agit să îmi iau bilet în patrie căci expiră bolintinu.)

   Delete
  2. Adu-o cand vii! Si pentru buletin, programare online ca al'fel imbatranesti la rand http://www.dlep-iasi.ro/
   Am scris de carti, du-te si citeste :D

   Delete
  3. miki, mai amintește-mi pe la începutu lu febroarie pliz. senks.
   hehe, cînd ai postat tu comentu ăsta, io deja citisem la tine și dădusem like pe twitter. :D

   Delete
 4. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 5. Viiiooo, de ce e fontul atât de mic? Abia pot citi de pe laptop, așa că a trebuit să trec pe mobil. Poți să faci în felul următor: Ctrl+A (selectezi tot textul), dai „format”, apoi alegi fontul și mărimea și gata. Poate o să mai fie nevoie de ceva corecturi pe la paragrafe, dar măcar o să fie citeț și se rezolvă și problema celor două fonturi. :) Sorry pentru explicațiile detaliate, dar ziceai mai sus că nu știi cum să modifici fonturile.

  Bravos, eu nu reușesc să citesc prea multe dintre cărțile cumpărate/primite, de-asta și încerc să nu mai cumpăr atât de multe. Bine, am comandat acum „Cișmigiu & Comp.”, la recomandarea ta, dar mi-e clar că e neclar când o voi citi. :D

  Nimic despre cărțile preferate? O idee: ai putea să pui și un rating în dreptul fiecărei cărți, să vedem cum ți s-a părut fiecare. Măcar la tine pe blog poți folosi și jumătăți de stea (și sferturi!), spre deosebire de Gudriț. Dacă te tentează, of course.

  Aaah, gotcha, deci vii să recuperezi cărțile în curând? :D Am comandat adineauri cartea aia, săptămâna viitoare o ridic.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ema,
   o să încerc imediat să modific, mersi. Da nu știu ce font și mărime să aleg eniuei. Și nici cum să desenez grafic stele ca pe gudridț, că or fi ele jumătăți sau sferturi. plus că în cazul ăsta special mi se pare că s-ar bate nițeluș colț în colț :d cu * care e semn că e din 2017 cartea la mine în biblio sau așa. :D
   după cum ți-am zis, tura asta le recuperez din Viena. ups. da găsim noi o modalitate și mulțumesc oricum!!!!!
   a, nu am mai pus cărțile preferate fincă deja era mega lung postul.

   Delete
  2. Ema,
   crecă a fost primul an în care am fost eroină la citit din ce am adăugat în bibliotecă. Pot să mă uit de curiozitate la anii precedenți, da am îndoieli majore. :)
   Hihi, mă bucur că ai comandat Cișmigiu & Comp., sper s-o și citești și să-ți placă! Chiar m-am gîndit că știu multă lume căreia i-ar plăcea cartea asta...
   Poate mai scriu un postuleț despre cărțile preferate din 2017. Sau o listuță. :D:D

   Delete
  3. Arată mult mai bine așa. :) Eu folosesc pe blog Verdana normal, dar arată ok și Helvetica. Oricum, poți da Preview înainte de a publica, să vezi dacă-ți place cum arată postarea. Dacă scrii și rescrii, copiezi și tai, încep să apară tot felul de spații dubioase între paragrafe, așa că formatez întotdeauna textul și îl rearanjez înainte de a-l publica.
   Nu e musai să folosești steluțe, poți să scrii 3 stele sau Nota: 3 1/2 din 5 etc. Dacă nu spui ce ți-a plăcut/displăcut, parcă listei îi lipsește ceva. :)

   Delete
  4. Mersi, Ema. Verdana am folosit în mare parte. :)
   Dau preview, am văzut că era dezastruasză chestia, dar am lăsat-o așa, după cum ai văzut. Dezastrul a rezultat din faptul că aparent setarea blogului e scrisul minuscul, lista era copiată din word, la prima vedere nu am observat maaaaari diferențe, dar a fost clar că ceva e putred cînd am copiat acel E între paranteze pătrate din fontul word în fontul blogului.
   Mă mai gîndesc cu notarea. Chiar mi se pare mega lung postul. Probabil unul nou cu niște stele ar fi mai ok. Vedem. :) Oricum, am comentat pe blogul tău ce mi-a plăcut mai mult și mai mult. :D:D:D

   Delete
 6. Doamne, câtă răbdare să scrii toate lucrurile astea, mai citeai o carte, dacă nu le înșirai aici cu toate detaliile ce-ți însoțesc povestea! Păi îți urez să citești cât dorești în 2018!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Monica,
   lista am făcut-o destul de repede, bazîndu-mă pe un document word din decembrie 2016, deci nu am mai stat ”s-o concep” și conținutul l-am cam luat punct cu punct de pe gudridț. Practic înainte de-a posta am scris introducerea și încheierea și am făcut varză fonturile, da. :D
   Mulțumesc (și pentru bunăvoința cu comentariul! ;) ) și un an spornic în lecturi și ce îți mai dorești tu și ție!

   Delete