duminică, 4 decembrie 2011

Despre Malta*

nu ştiam mare lucru înainte de-a merge acolo, nici acum nu ştiu cine ştie multe, dar ceva mai mult.

Malta e o republică proaspătă în Europa, de vreo 30-40 de ani:P (detalii pe wikipedia, normal), are preşedinte guvern nebunii:P.

Şi, pe lîngă limba engleză oficială, mai este malteza, care este singura limbă semită/ică scrisă cu caractere latine şi care pentru urechiuşele mele neobişnuite cu ea sună cam ca araba, cu cîte un cuvinţel în engleză sau italiană din loc în loc.

Maltezii mi s-au părut primitori (aproape toţi), P. a făcut mişto că sînt mici de statură mulţi dintre ei (credem noi că erau maltezi, dar apoi i-am luat interviu chelnerului Timur din Rusia şi am aflat de la el că foarte mulţi dintre angajaţii în turism sînt străini).

Am făcut ca de obicei bagaje pînă în untima clipă, a ieşit cu mici scîntei, normale, mi-am cerut pardon în maşină, la aeroport deja eram ultra mega relaxaţi, de numai bine am trecut amîndoi prin poarta de control care ne-a ţipat ca pe ditamai criminalii căci de relaxaţi ce eram aveam amîndoi un pumn de monede şi pentru amatori chiar şi monezi în buzunare. Eu fiind mai cu moţ am desfăcut şi rucsacul foarte contrariată şi surpriza surprizelor aveam chiar o sticlă de apă în el:)) din care am băut că mi-era sete şi doamna de control m-a crezut apoi pe cuvînt că e apă, aşa că nu m-a mai pus s-o svîrlu. Da, cuvîntu' ăsta se scrie cu z.

Mîncarea de la Luftansa pe drumul spre Malta fu execrabilă, pe drumul înapoi fu foarte bună. Mîncarea de la Tarom e excelentă, după părerea mea. A, şi multă. Bun. Am aterizat fără emoţii, a venit un nene şi ne-a luat cu maşina spre hotelul nostru. Aeroportul e în sudul insulei, noi am locuit în nord. Numai bine, să ne facem o impresie despre Malta.

Camera noastră nu era gata, aşa că am stat la barul hotelului eu la un suc de portocale proaspăt stors:), P. la un vin. Camera a fost normală, cu vedere spre nişte dealuri, problema au fost pereţii, mai precis în prima zi, în care nu s-a întîmplat nimic decît că am mîncat şi am dormit, am apucat să aud cum răcnea copilul sau grămada de copii din camera de alături. Nu plîngea, urla aşa de amoru artei. Evident că mi-a ieşit fum pe urechi. Noroc că au plecat a doua zi, cred. Apoi au venit nişte nemţi în camera cealaltă, pe ăştia i-am auzit cîntînd la duş. Evident, puteam şti exact la ce program tv se uită fiecare. (Noi, nişte finuţi, n-am deranjat pe nimeni.)

Asta fu sîmbătă, ziua minunată în care am descoperit cuscusul, care dacă se cheamă cuşcuş să fie sănătos. Am mîncat aproape în fiecare zi şi intenţionez să-i fac cadou lui P. o carte de bucate tematică:>!

Duminică n-am idee de ce ne-am lălăit aşa mult, oricum, am reuşit să ne urcăm în autobuzul expres X6 spre Valletta. Unde am şi ajuns, drumul a fost fain, capitala Maltei e frumoasă ca o bijuterie:) (!?), din păcate timpul ne-a ajuns doar pentru nişte poze şi impresii artistice şi localizat nişte muzee şi obiective turistice, cu planul de-a ne întoarce neapărat. Bine, am şi mîncat, apoi la autobuz, pa-pa, Valletta! :(

Luni am avut randevu cu Fiona, care era "ghida" noastră, vorba vine, era din partea firmei cu care am avu excursiunea. Ne-a informat că ne ia o maşină spre aeroport joi şi că sînt nişte excursii contra cost la preţuri astronomice, plus nişte goange despre autobuze, pe care le-am demascat noi în timp. :)

Datorită acestui randevu minunat, care fu la 10:30, am cam ratat planul de-a merge o zi pe insula "soră" Gozo, pînă la urmă am ajuns în vechea capitală a Maltei, Mdina, care este o bijuterie
vai de mine am mai scris deja cu bijuteria!!!
hmmmm
Mdina este ceva foarte deosebit! :) Se mai numeşte "oraşul tăcut" pentru că aproape că nu circulă maşini pe acolo şi în afara faptului că na, s-a mai modernizat, are curent electric, apă curentă etc., a rămas la exterior un oraş medieval şi chestia asta e spectaculoasă!!! Am mai fost în "oraşe vechi", mi-a amintit mult de Barcelona, dar Mdina e mai mult decît atît, chiar te aştepţi să apară cavaleri în armuri de după colţul următor etc...!

Asta a fost luni.

Planul era: marţi Gozo, miercuri un tur (?) al porturilor, care venea gratuit după excursia în Gozo, nu dura cine ştie ce mult şi mergea la fix cu nişte muzee în Valletta.

Socoteala din cameră nu s-a potrivit cu furtuna care-a venit şi-a cam inundat peisajul şi-a ţinut cam toată ziua, de ne-a vag sinistrat.

Da' aşa îmi bătea inima la Gozo, că n-am vrut să renunţ! Şi bine am făcut! Am mers cu feribotul miercuri (pardon dacă se scrie altfel) de pe o insulă pe alta, ne-a plăcut mult, şi-apoi am luat autobuzul turistic cu etaj şi fără acoperiş la etaj. :) Am descălcat la Ggantija şi-am amuţit. Acolo sînt nişte temple pardon cele mai vechi temple, aşa cum se poate vedea dînd click în wikipedia.

Am fost destul de spiciles:P, apoi am luat autobuzul următor spre capitala Victoria (fostă Rabat) (Rabat se cheamă şi oraşul aflat la 5 minute distanţă de Mdina pe insula "mare"). Apoi am făcut turul semi-complet, am descălecat în Victoria, am mîncat, am vizitat citadela, catedrala, muzeul, totul foarte pe fugă, am apucat să iau unul-două suveniruri:>, din nou în autobuz, direct în port la feribot, lăsîndu-mă cu ochii în soare, cică era în reparaţie nu ştiu ce drum spre nu ştiu ce sat unde voiam eu musai să văd nu ştiu ce biserică, a cărei cupolă e a treia ca mărime din Europa, zice ghidul nostru, deci mai mare decît cea din Mosta, care se poate vedea vag în postul precedent despre Malta.

Dar a fost bine aşa, ne-am completat lista de to do pe data viitoare... Din păcate, au mai urmat doar mîncări, bagaje, somn, pisici (n-am mai fost pe insule de-astea, da' am mai văzut la tv) erau gîrlăăăă..., drumul la aeroport, bye bye Malta, see you soonish!

**poate, dacă ies zarurile cu noroc, mai scriu cu poze un pic despre mîncare(a malteză).

*post scris supt influenţa băuturii alcoolice bere. Mulţumesc pentru înţelegere. :)

4 comentarii:

 1. Deci fu fumos!:)
  Asteptam postul cu mincare si cu poze!:*

  RăspundețiȘtergere
 2. fu, fu:)
  uel, n-am promis nemica, deocamdată mă mai bag fun ceas doo la lucru:-s.
  dau alarma cînd destup percicq. :D

  RăspundețiȘtergere
 3. Lovely.
  Ai vazut mult mai mult ca mine. E drept, eu am fost la conferintza, nu la turism.
  Da, zi-ne cu mincarea malteza.
  Si la hotelul meu erau rusi, la receptzie, de ailaltzi nu stiu, da nu crez, ca din diverse imponderabile reieshea ca sint maltezi. Da si la Viena la hotel era plin de sirbi, si in alte locuri plin de ukraina, e la moda, l'air du temps carevaszica.

  RăspundețiȘtergere
 4. Uite, Vera, am zis oleacă de mîncări.

  La noi la recepţie cred că erau localnici şi o nemţoaică, fincă prea vorbea germana impecabil (de x ori mai bine ca mine şi fără accent). :)

  La restaurant cică erau de prin Brazilia, Rusia (afară de Timur am mai reperat o Natalie), o Eufrosie:) nu ştiu de unde şi vreo trei englezoaice din Londra.

  Vînzătoarea de la magazinul hotelului e născută acolo, trăită în Canada, întoarsă în patrie, foarte faină tipa.

  Tu ai văzut doar Valletta? Deşi nu cred că ai avut hotelul în Valletta, probabil St. Julian?

  RăspundețiȘtergere