Monday, February 6, 2012

Aventuri din Ţurţurland

Întîi să precizez că noi nu avem zăpadă şi pînă acum cîteva zile am avut temperaturi foarte decente. Azi-noapte au fost -15 grade (la umbră :)) ) cică, eu credeam că-s -11 şi nu-mi explicam de ce am congelat aşa elegant.
Bine, a fost distractiv şi aici mă va înjura Adi:>, care a scris pe fb că la Paris erau -3 grade, brrrrr şi i-a răspuns cineva de la Iaşi, unde erau -22. Uel.

Azi dimineaţă la 6:20 trecute fix galopam spre autobuz, care săptămîna trecută m-a surprins constant venind la timp şi neîntîrziind pe drum şi permiţîndu-mi să iau legătura de la gară, care mă duce pînă la cîţiva metri de serviciu.
Autobuzul e trecut în plan la 6:27, mai vine uneori şi la şi 26 şi aşteaptă în staţie jumătate de minut.
Eu galopez, pentru că tot nu ştiu de cît timp exact am nevoie pînă în staţie... şi drumul e fără vizibilitate, mai precis eu apar dintre nişte clădiri la strada mare şi abia acolo văd dacă am ajuns la timp ori ba. Domnul cu şapcă cu urechi mă face fericită de obicei, înseamnă că n-am pierdut autobuzul dacă el încă e în staţie.
Azi era el şi mai erau încă doi domni.

Şi s-a făcut 6:38... ora la care de obicei mă aflu în autobuzul doi... şi atunci a venit abia primul autobuz, ca un tractor. Cei trei domni plecaseră pe jos. În autobuz, căldură ioc. Ieşeau nişte aburi ca-n amintiri din copilărie (nu-mi amintesc dacă Ion Creangă a scris şi despre iarnă!!). Presupun că minunatul autobuz modern şi-a dat duhul în condiţii misterioase şi au cocoţat un şofer în prima jumulitură de autobuz care era în stare să se deplaseze. Aşa-mi explic tractorismul şi gerul. După ce n-am mai putut de mila mea şi a celorlalţi călători, mi s-a rupt inima de bietul şofer care avea de mers toată tura în tărăboanţa aia şi îşi sufla în pumni ca să poată trage de volan...

La gară pierdusem legătura, cum era de aşteptat, am luat-o la picioruş şi visam aşa ca-n filmele alb-negru cum, ajunsă la serviciu, mă aşez direct pe calorifer! Se pare că în ciuda întîrzierii autobuzului prim şi a mersului pe jos, probabil din cauza frigului am stabilit un nou record mondial - am ajuns aşa de repede, firma era încă încuiată. Aproape mi-au dat lacrimile de frustrare cum stăteam eu acolo şi pupam uşa. A venit o tanti la maxim 3 minute de cînd începusem să-mi pierd minţile şi-am intrat şi-am dat căldura la maxim şi-am mîrîit ameninţător toată ziua la persoanele cărora le-au venit idei de genul hai să mai oprim căldura.

Cam aşa.
Mîine va fi şi mai frig, merg mai tîrziu şi sper să mă ducă tatăl lui P. cu maşina.

Ce viaţă palpitantă aaaam!

14 comments:

  1. Palpitanta, nu zic nu, dar sa vezi viata mea... La Iasi e zapada "cat gardu", utilaje de deszapezire nu-s, asa ca-i o aventura sa faci drumul pana la si de la serviciu. Aaa, si scolile-s inchise. Asta ca sa-ti faci idee de "dimensiunile dezastrului" :D Pentru maine dimineata se preconizeaza -26 de grade. Ti pup!

    ReplyDelete
  2. miki,
    am auzit acum că marţi şi miercuri e vacanţă, plus că aveţi şi boc ă pardon prim-ministru nou:)...
    mama mea e la ţară pe nişte dealuri, habar n-am cînd o să poată ieşi de acolo...

    baftă! m-am uitat pe net, nu păreţi să staţi cine ştie ce grozav cu temperaturile nici în următoarele zile. uite, nană-mea stă la Horpaz şi zicea că ajunge ok cu maşina în oraş, ceea ce e un lucru grozav, nu?

    cel mai sănătos, iei o sticluţă cu tărie la tine în caz că, Doamne fereşte, rămîi înzăpezită pe undeva! :)

    ReplyDelete
  3. Da, tu, premieru e de la Iasi! Il stiu, ca-i var (prin alianta, adica prin casatorie :D) cu o prietena. Cica-i baiat bun, "citit", da' oleaca cam ciudatel. D-ala de se-nchide in biuro si citeste, in timp ce restul lumii traieste.
    Uitam sa-ti raspund de harașpinca pentru drum: n-am di ci, pen ca ma deplasez motorizat si cobor ca o leidi dupa ce sotul lopateaza la zapada din fata garajului si face cald in masina :p

    ReplyDelete
  4. io-l ştiu de la tv:), cum mi-a zis Adi numele am zis taci că-l ştiu pe ăsta. şi-am văzut c-o făcut studii iudaice, deci restecp! :)

    nu cunosc termenu haraşpincă!!! tu da puteţ rămînenzăpeziţi în maşină, n-ai auzit de din astea? :-) colegele mele care vin motorizate pe ogor nu pleacă din casă fără proviant pătura din păr de capră, sticlele de rigoare şi ceva de băgat în gură, bine, crecă au şi pistoale cu semnale luminoase :))

    ReplyDelete
  5. Vio, haraspinca e o denumire generica a bauturilor alcoolice populare (tuica, rachiu etc.)
    In ceea ce priveste ramasu in zapada, slabe sanse. De la mine si pana in Copou. nu-i asa mult. Iar la intoarcere, daca nu si nu, ma pun pe-o folie si-mi dau drumu la vale si tot ajung acasa =))

    ReplyDelete
  6. miki, nu ştiam termenul :-)

    îmi place că eşti optimistă:>. amuzantă varianta cu folia la vali pi Copou! :))

    ReplyDelete
  7. ultima iarna petrecuta in nordul moldovei am prins -26gr noaptea, 20 ziua. Cu vant. aveam 2 fulare, unu la gura, unu sa tina gulerul sus. Pantaloni de ski - sa pot pleca pe jos pana la mamaia - pt ca e vant nene...vantul siberian.

    Si am uitat.

    Vorbeam zilele trecute cu verisoara din Tulcea, ce zicea ca in copilaria ei, dunarea de cateva ori a inghetzat de recea lumea de pe un mal pe altul pe jos. Spargatorul de gheata nu reuasea sa treaca. Acum, doar curg sloiuri, si afectate sunt doar ambarcatiunile mici. Deci asa de rau nu e. Doar ca am uitat, ne-am facut mai comozi, si simplificat actiune. Am uitat sa ne echipam, sa facem miscare, si sa multumim lui Dumnezeu pt tot ce primim.

    Cat despre alcooale, de aia s-au inventat :D sa incalzeasca 'atmosfera' la popoarele nordice. Gluma inventata de niste colegi este "de ce arabii nu beau alcool? ca nu au nevoie :)))) "

    ReplyDelete
  8. Cum e vremea în Irlanda în a doua jumate a lui martie?

    ReplyDelete
  9. Dan, vremea de obicei in Irlanda e rece si ploioasa, deci si in martie probabil va fi la fel... la un 10 grade, ploaie cu soare ca la noi de "babe" si vint (destul de puternic!).
    Haine impermeabile si papuci care sa reziste la apa. :)

    ReplyDelete
  10. O sa faca Doamna mea o calatorie profesionala la voi. Saru' mâna frumos!

    ReplyDelete
  11. Eh, mai să nu mă mai impresioneze frigul, nămeţii, Dunărea neîngheţată după ce trăiesc în Roma: azi au fost 10 grade. După ce săptămâna trecută şi asta 10 centimetri de zăpadă au paralizat oraşul acum că s-a topit totul şi se anunţă ninsori pentru zilele următoare primarele a decis să închiză mâinile instituţiile publice şi şcolile (astea nu-s toate publice). Prefectul nu zice nimic (ăştia se hârâie)
    Am zis că au fost 10 grade, azi, nu? De ar veni primăvara şi nu vara toridă!

    ReplyDelete
  12. arakelian,
    eu ţin minte vorba aia cu "fie frigul cît de mare, numai vîntul să nu bată." uite că n-am mai auzit-o de ceva timp şi nu mi-o amintesc grozav de bine. daaar în tinereţea mea, cînd mergeam iarna la şcoală şi treceam un pod pietonal peste liniile de tren, maamă ce mă mai lua vîntul pe sus! nici cu cinşpe cojoace nu stăteai bine, tot dezbrăcăţel te simţeai.

    am vorbit azi la telefon cu o prietenă din Iaşi care mă-ntreba cîte grade sînt la noi în casă acum, ceea ce habar n-am, n-am termometru. ea l-a citat pe P. care se plîngea intrînd în casele românilor de cît era de cald.
    probabil că după congelurile de pe vremea lui ceauşescu, toată lumea vrea să recupereze... :) cînd ne băgam atunci în pat, eram mai îmbrăcaţi ca afară...

    ReplyDelete
  13. Dan,
    am solicitat-o pe Suzi să răspundă la întrebarea ta irlando-temperaturistică:), pentru căci eu stau în Germania, ea în Irlanda. mersi, Suzii :*

    aşadar, în ce ţară merge doamna ta? :-)

    ReplyDelete
  14. Monica,
    cum, gata, a trecut iarna din Italia?

    pînă la urmă, ce citisem eu cu temperaturile scăzute, fuseseră -39, nujcît în Cehia şi -35, nujcît în Elveţia...

    ReplyDelete