Friday, March 2, 2012

Plante medicinale

Am fost ieri la resto libanez şi am mîncat, ca şi data trecută, o porţie imensă extraordinar de bună şi cu o grooooază de usturoi. Patronul se cruceşte de fiecare dată:-), iar Gloria îi plînge de milă lui P., pe cînd ajung eu acasă. Eu plîng de mila şoferului autobuzului, să nu leşine. Eniueiz, ca să evit o dramă, am mers acasă o bună parte pe jos, lasă că ajută la digestie, mi-am zis. Aproape de casă, l-am sunat pe P. te rog fă-mi un ceai de gălbenele că mă tem că am exagerat.
Acasă mă aşteptau două ceaiuri, mi-a fost bine.

Azi iar am comis-o foarte serios, mîncînd o ciorbă de burtă delicioasă la un restaurant turcesc în Hanau. Evident, cu usturoi. Aproape evident, am mai cerut usturoi... Azi era zi de tocini/tocinei/Kartoffelpuffer/Rösti.
L-am găsit pe P. în acţiune, mi-a pus muntele de tocini sub nas, l-am executat cu greu, am cerut iar un ceai plis.
Am primit două. Am cerut explicaţii.
P - Unul de muşeţele, unul de gălbenele!
V - Păi te-am rugat să-mi faci unul de gălbenele!
P - Da, da' muşeţele şi gălbenele sînt fraţi care cresc împreună pe cîmp, nu se poate unul fără altul!

Pe mine m-a convins!

8 comments:

  1. P. vorbeste asa de bine româneste sau n-are de ales sau e chiar român?
    La usturoi te aprob pozitiv, mancarea n-are gust fara usturoi si/sau ceapa si/sau ardei iute si/sau piper.

    ReplyDelete
  2. Dan,
    răspund numai la comentariul ăsta, restul rămîn restante, dar fug să dormitez pe canapea:
    P. vorbeşte mai deloc româneşte, înţelege un pic mai mult:-), din conversaţia redată, doar "muşeţele" şi "gălbenele" sînt în română în original.
    Vai, bun e usturoiul! Şi ceapa! :-)

    uite aici cum învaţă P. româneşte http://uvedenrode.blogspot.com/search?q=zdrobitor
    Noapte bună!

    ReplyDelete
  3. şi aici inventarul cuvintelor pe care le ştia P. acum cîţiva ani, nu s-a schimbat cu mult... mă rog, poate s-a dublat numărul. a făcut şi un semestru un curs de română, de la care cred că a rămas cu "drum bun"... făceau şi nişte complicăşenii, tre' să recunosc...

    http://uvedenrode.blogspot.com/2006/09/gramatica-si-mincare.html

    ReplyDelete
  4. Si T. mi-a zis ieri ca usturoiu' et frate cu pestele la voi, nu se poate unul fara altul!
    :)

    ReplyDelete
  5. pun usturoi si ceapa vberde si in salata de verdeata cu rosii si branza ;).
    Apropos, ce ai mancat la libanez ?:D

    cat despre tocinei, nu am mai facut bunatatea asta de muuulti ani. Faceam cand tineam post, si bagam muult amidon din asta.

    Dan, iti recomand cu ocazia asta sa incerci sa inlocuiesti piperul cu ghimbirul (la mancaruri gatite facui, de ex. la oala de fasoli). o bu na ta te. Nu mai am piper in casa, ci o radacina de ghimbir, din care rup cate o bucatica, o decojesc, scap in oala si extrag la final.

    ReplyDelete
  6. Adi,

    ce mai mănînc eu la peşte... Oricum, îmi aduc aminte de-un peşte la italieni unde am solicitat usturoi şi am fost blefturită de mai multe ori că adicăăă cum stric nu ştiu ce şi m-am stropşit şi eu înapoi! :)

    **

    Arakelian,

    chiar, am pus şi eu la un moment dat usturoi la moţarela cu roşii, delisio!:)

    La libanez am descoperit (vorba vine) o farfurie vegetariană cu de toate (salată de pătrunjel (senzaţională), salată de vinete, humus, o cremă de brînză, falafel (2 buc., mie nu îmi place, solicit altceva, dar toată lumea cu care am fost acolo şi care mănîncă cu plăcere falafel s-a lins pe degete, fără excepţie, eu cu P. nu ne băgăm, mie cred că nu-mi place mirosul unui condiment, dar nu ştiu care e), un sos un pic amărui cred că din năut, foarte interesant, usturooooi :) (mult, cred că o lingură vîrfuită dacă nu două, nu linguriţe!) şi nişte legume calde. am avut o dată bame, o dată năut. ultima oară leguma ficăţei de pui cu usturoi:)) grozav de bun:)) şi cu pita cîtă dezirez:)

    Ce înseamnă "băgai mult amidon din asta"?

    alei, fasoooli :X

    ReplyDelete
  7. revin, deci acu ma mai feresc de alimentele bogate in amidon - in cazul asta fiind cartofi amestecati cu faina (eu faceam tocinei: cartofi rasi si scursi pe servetel, o mana de faina,1 ou, piiiipeer, sare, ulei din belshug).

    ReplyDelete
  8. whatever, usturoiuul ruules. Acum fac(sa fac repede) un sos de usturoi stropshit si cu iaurt si cu sare si cu frunze de busuioc verde maruntite si alea. OOO buuunaaataaaaatteee.
    Nu ma mai pupa nimeni. Nici nu imi pasa :D cand am burta rotunda :)

    ReplyDelete