Monday, November 4, 2013

It’s a plan!

Guest post de LPcare nu are blog şi este citituare fidelă şi m-a rugat frumos să-i dau spaţiu să se desfăşoare

Dacă tot se face o lună de cînd am fost în concediu, m-am gîndit c-ar fi cazul să împărtășesc lumii niște impresii și sfaturi, că eu sînt tare sfătoasă de felul meu.

Deci să-ncepem cu-nceputul, adicătelea cu unde am stat eu cînd m-am dus la Barcelona: am stat la Georgia, faină fată (și și de Iulian ne-a plăcut, ardeleni de-ai noștri - Alba Iulia, respectiv Cluj), fain apartament – am aflat de ea de aici. Curat, cu dormitor confortabil și baie numai a noastră. Am văzut pe site-ul airbnb-ului (folositor site, apropo, că-i mai ieftin ca la hotel, și-n buricul tîrgului) cum ziceau unii că au primit mic dejun spaniol, ceea ce m-a amuzat; ar fi trebuit să mă uit de unde-s aceia dacă un mic dejun normal (gen pîine, roșii, salam/șuncă, brînză, unt, dulceață) li s-a părut spaniol, iar nu normal. Oare ei ce mănîncă-n țările lor?! Oricum, fain mic dejun și, dacă n-aș fi fost o lacomă pe cale de obezire, mi-ar fi fost super de-ajuns pe zi micul dejun + cina în oraș. Dar cum sînt o lacomă, s-a-ntîmplat multă  înghe în fiecare zi și chiar și prînz în unele zile (ceea ce a fost greu, dar am biruit, nu m-am întors mai slabă din vacanță). Plus că Georgia și cu Iulian ne-au dus în prima seară la un festival al tapelor (tapas, adicătelea), iar într-o altă seară Georgia ne-a dus la un restaurant de cartier foarte fain, numai noi fetele. Păi ce! Asta pe lîngă faptul că ne-a dat sfaturi foarte bune despre ce să vedem și unde să mergem și cum să ajungem acolo.

Acuma la capitolul sfaturi mărturisesc așa:
 •          la mare e tare fain și dacă nu-i weekend nu-i nici aglomerat (la sfîrșit de septembrie, în rest nu cunosc); am supraviețuit atacului meduzelor din ultima tură de înotat (pînă atunci nu s-au arătat, parșivele), deci e bine
 •          Monserrat nu e superinteresant, noi ne-am dus că ne-a venit chef să mergem pe munte, dar la 1237 de metri nu-i nu știu ce munte și mai are și vegetație mediteraneană; dar dacă asta a fost pofta ce-am poftit, iaca am văzut. Și am cumpărat și niște cioco pe post de cadou, sper să supraviețuiască pînă ajung acasă acuma că mi-am amintit de ea
 •          Parcul Güell are numai două case făcute de Gaudi și aceeași vegetație tristo-mediteraneană, dar are și niște galerii, deci e drăguț, chiar dacă nu așa drăguț cum ar fi fost dacă avea mai multe case de Gaudi. Sagrada Familia nu e mai interesantă decît pare, dar e adevărat că nu ne-am suit în turn, că ar fi trebuit să mai așteptăm două ore, ceea ce ni s-a părut exagerat, ce să faci acolo două ore?! Aveam cărți la noi, dar nu ne-am dus la Barcelona ca să citim prin biserici, totuși
 •          Cartierul gotic a fost fain. Și La Ribera. Și alte chestii.
 •          Și pe Montjuic ne-a plăcut că se vedea fain marea. Și Pueblo Espanol (cu n de-ăla, știți voi) a fost foarte fain, spectaculoase case au spaniolii prin sate, dar mai au de învățat de la muzeul satului din Sibiu (că eu pe ăla l-am văzut) că înăuntru casele nu erau amenajate ca să-ți faci o idee – erau ori închise, ori magazine sau ateliere. Păi eu vream să văd cum arătau casele pe dinăuntru! Eh, asta e.
 •          Și la MNAC (muzeul de artă al Cataluniei) a fost cel mai fain, că acolo am fost ultima oară și, deci, el mi-a rămas în minte. Cel mai tare m-a distrat o biserică din partea romanescă a muzeului (dar și în părțile gotică și barocă e fain – evoluția pr0nului în diverse ere). A eclipsat pînă și ceva biserică ce-am văzut-o în Pueblo Espaniol (cu n din ăla) care ziceam noi că așa ceva!, dar la MNAC a fost mult peste, valoare absolută (vai, ce rău îmi pare că nu știu din ce sat era biserica, trebuie s-o rog pe Georgia să afle pentru mine ca să-l pot google-i). Restul bisericilor romanești erau plictisitoare, normal-bizantine.

 •          Îmi pare rău că n-am ajuns la colonia Güell și la casa aia a lui Dali cu ouăle, dar și mîine e o zi, după cum zicea Scarlett (care cred că n-a fost la Barcelona, totuși, dar poate mă-nșel). Normal că, de vreme ce nu le-am văzut, probabil alea erau cele mai interesante! 


Ca plan de viitor țin să informez mapamondul că îmbătrînesc și nu-mi pare chiar așa de rău căci ideea e că ar trebui să mă-ntorc la Barcelona, tot așa, cîndva cînd nu-i foarte vară (deci nu enorm de multe grade și nici enorm de mulți turiști) și să stau mai mult pe plajă și să înot mai mult (nu să mănînc la barurile de pe plajă, totuși, mîncarea e mult mai bună în oraș). Și o să fiu o poarcă capitalistă și nici n-o să prea vizitez decît ce și cît am chef. Și de data asta o să stau în apartamentul din Barceloneta al Georgiei, numai așa, ca să mai variez, plus să fiu și mai mare poarcă capitalistă, care închiriază un apartament întreg deși n-are nevoie!


5 comments:

 1. Sînt o autoare publicată! Îți mulțumesc, Vio, că mi-ai oferit această oportunitate!

  Acum am văzut că ar fi trebuit să scriu apartamentul din Barceloneta al Georgiei, că doar apartamentul e din Barceloneta, nu Georgia. Eh, emoțiile debutului...

  ReplyDelete
 2. vai, LP, sînt onorată că m-ai ales pe mine ca loc de publicaţiune! :D

  io n-am observat detaliul. să editez zici??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nici eu nu l-am observat pînă acum. Da, te rog, editează, ca să par mai 'telectuală.

   Delete
 3. Mic dejun spaniol contine obligatoiu fresh portocale. Si paine prajita cu rosii rase pe razatoare. In loc de unt ei pun rosii date prin razatoare. Pt ca au prea multe.
  Mihaela

  ReplyDelete
 4. suc de portocale cu bruschete? mmmmmmmm! :-)
  mersi, Mihaela!

  ReplyDelete