Wednesday, March 19, 2014

La muzeu - acum două săptămîni


M-am lăudat că plec la muzeu la expoziţia asta: Horizont Jawlensky. P. a făcut mişto de mine (şi mai face) că aşa îl cheamă pe pictor: Jawlensky, Horizont Jawlensky. De fapt îl cheamă Alexey von Jawlensky (în viitor aici A.v.J.), bine, nu mai trăieşte, da' aşa.
Nu mai fusesem la muzeul ăsta din Wiesbaden, mi-a plăcut multişor şi clădirea. Poza de mai sus reprezintă un  fel de - habar n-am - cupolă, cred?! Un turnuleţ? În fine, arată foarte fain, iar chestia asemănătoare de la intrare, pe care n-am fotografiat-o, era şi mai impresionantă.


A.v.J. - Die Näherin (Croitoreasa?) - ochiul drept al domniţei ăsteia mi s-a părut fascinant!!!



Adolf Erbslöh (link în germană...) - Zerschossener Wald bei Verdun/Destroyed forest at Verdun, ca. 1916



Tabloul ăsta mi-a plăcut cel mai mult din toată expoziţia, cred. :)
Leo Putz - Bildnis Gusti Bennat II/Portrait of Gusti Bennat II 1908



Lovis Corinth - Die Geigenspielerin (Margarete Kaufmann)/Violonist (Portrait of Margarete Kaufmann) 1900
Pictura asta era cam cît mine de mare, deci ditamai!!!


A.v.J. - m-am hotărît mai tîrziu să trag opera în poză şi am uitat să documentez titlul. Ce e foarte fain la tabloul ăsta (zicea audioghidul, să nu credeţi chiar că mi-a trecut mie aşa simplu prin cap) e că în spatele farfuriei se dizolvă liniile. Canada, care to help??? :-)


A.v.J. - am făcut focus zero (toate pozele sînt realizate cu deosebită măiestrie cu telefonul, pe care cel mai adesea nu îl ţin drept) şi nu pot citi numele tabloului. Se cheamă ceva cu un nume de localitate. Ha! :-))


Alfred Sisley - Kleine Wiese von By/Meadow near By 1880


Paul Signac - Hafen von Portrieux/Port of Portrieux (fără focus, nu pot citi anul)


Paul Signac - Antibes am Abend/Antibes in the evening 1914



detaliu cu steag din primul Paul Signac


detaliu cu steag din al doilea Paul Signac

Expoziţia ni-l prezintă pe Alexey în contextul interacţiunii sale cu alţi pictori ai timpului şi cu diverse curente artistice. Recunosc foarte sincer că nu-mi amintesc să fi auzit de el înainte de expoziţie şi că am fost la muzeu mai mult pentru alte nume foarte cunoscute (deci din snobiszm!), dar chiar mi-a plăcut mult mai tot ce-am văzut (mă rog, nu leşin după naturi moarte şi culori foarte vii!!! :), dar dacă-i musai, cu plăcere... (adică or fo şi nişte etape de-astea foarte artistice prezente în peizaj). Chiar la început am văzut un film de 40 de minute despre viaţa lui Alexey, foarte foarte fain. Mai am poze, nu promit nimic, chiar nu mai nimeresc pe la computer ca înainte.

LE Văd că m-am apucat de crop-uit abia pe la o bucată. Sincer, nu mi-am dat seama! Cred că 1 e prima oară cînd pun poze de pe telefon pe blog (salvate în prealabil pe computer) 2 am cam uitat la ce dimensiuni le editam pe vremuri cînd obişnuiam să vă bombardez cu poze. Mna. :)

3 comments:

  1. Foarte frumoase unele (marinele, in special!), altele (farfuria, paregzampl !) nu prea, portretul ala chiar ca-i frumos si Sisley-ul tre, me tre joli <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Și mie tot marinele și Signac mi-au plăcut. Mersi că ne-ai luat cu tine la muzeu!

      Delete
  2. Miki,
    parol că era fuartenterezan şi ăla cu farfuria, poate ar fi ieşit mai acceptabelă poza dacă mergeam cu aparatu', da' na, n-a fost să fie. :) Da' mă bucur că ţ-or plăcute unele! :-)

    Monica,
    avec plaisir! :-)

    ReplyDelete