Sunday, March 23, 2014

Ştiaţi că... (2)

există o religie care a primit Premiul Nobel pentru Pace? În 1947?

Aţi auzit de Quakeri?

The Nobel Committee of the Norwegian Parliament has awarded this year's Peace Prize to the Quakers, represented by their two great relief organizations, the Friends Service Council in London and the American Friends Service Committee in Philadelphia.

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1947/press.html

The Nobel Peace Prize 1947 was awarded jointly to Friends Service Council (The Quakers) and American Friends Service Committee (The Quakers)

http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/peace/laureates/1947/

Quakerii sînt cunoscuţi în special pentru refuzul de a participa la războaie, refuzul de a depune jurăminte şi pentru că s-au opus sclavagismului.

In the UK, the acronym STEP or PEST is used (peace, equality, simplicity and truth). In his book Quaker Speak, British Friend Alastair Heron, lists the following ways in which British Friends testify to God:[75] Opposition to betting and gambling, capital punishment, conscription, hat honor (the largely historical practice of dipping one's hat toward social superiors), oathsslaverytimes and seasonstithing and promotion of integrity (or truth), peace, penal reform, plain language, relief of suffering, simplicity, social order, Sunday observance, sustainability, temperance and moderation.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quaker

Quakerismul (!) este o sectă (?) creştină şi a pornit din Anglia şi Ţara Galilor pe la jumătatea secolului al XVII-lea. Cei mai mulţi quakeri sînt în Kenya (133.000), Statele Unite ale Americii (86.000), Bolivia (33.000), Guatemala (20.000) şi Marea Britanie (15.000). În toată lumea sînt aproximativ 360.000 de quakerşi quakeri.

As in the wider society, there is a wide diversity of views on this issue, and Friends have varying views on the topic. Various Friends meetings around the world have voiced support for, and have recognised, same-sex marriages. In 1986, Hartford Friends Meeting in Connecticut, USA, reached the decision that "the Meeting recognizes a committed union in a celebration of marriage, under the care of the Meeting. The same loving care and consideration should be given to both homosexual and heterosexual applicants as outlined in Faith and Practice."[86] 

Mi-a plăcut de ei aşa :), pentru cine vrea mai multe detalii, articolul de pe wiki e destul de fain. Am ajuns la ei datorită serialului How I Met Your Mother, care are un episod numit Jenkins, care mi se pare un nume cool, episod în care joacă Amanda Peet, pe care nu ştiam cum o cheamă şi de unde s-o mai iau, mă rog, şi pe wiki zice că tată-so e quaker şi mamă-sa e evreică. Aşa că i-am scobit niţeluş pe quakeri.

Dacă aţi ajuns pînă aici, fără legătură, mi-a plăcut mult:

- să mă uit la pozele din albumul ăsta cu Malta, modul de prezentare mi s-a părut în plus de nota 20!!!

- iaca o hartă gif cu graniţele României, faină (1859 - 2010)! (via wiki, of course!)

- cum staţi cu statele lumii? Aveţi aici puzzle-uri cu Europa, Africa, America de Sud şi nu numai. La Africa am stat o eternitate şi l-am rezolvat pe bază de cum se potrivesc piesele, nu pe bază de ţara asta ştiu eu că e vecină cu astalaltă... Dacă aveţi probleme cu germana (sper eu că nu, adică ideea e să daţi click prin meniu şi apoi cu curaj pe un puzzle), please întrebaţi-mă. :-)

- vreau să merg marţi la o cafenea din Frankfurt, în care deja am fost la toaletă! (hahaha, era plin parcă şi n-am mai stat la cafea)



9 comments:

  1. Ioi, deci acuma vreau dulce!

    ReplyDelete
  2. LP,
    să mănînc o ciocolăţică pentru tine? :O :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. O să mănînc lapte cu banana, na!

      Și po` să știi că am și eu cioco, dar sper să rezist ca o eroină și să o mănînc mîine la lucru. Deși, acum că mi-ai adus aminte...

      Delete
  3. Io stau cu sudamericanii mei cu ghitarele lor si sint imersa in ce cinta ei, asa ca nu imi pasa nici de dulce, nici de Malta. Pe moment. Malta ca Malta, ca plec curind la Parizer si deci palpitatzia turistica nu e grava - dar ciocolata o sa mi se lipeasca de sinapse. Si nu am nici un patratzel...

    vio - stiam de quakeri, sigur ca stiam, nu ai cum sa scapi, daca faci facultatea de engleza. Apar in tot felul de romane si povestiri. Dar nu stiam ca au luat Nobelul, foarte tare. Ma duc acu sa citesc. Merci.

    ReplyDelete
  4. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/88/Quaker-Oats-4321.jpg :D :D

    ReplyDelete
  5. Vio, citeste Ultima fugara de Tracy Chevalier, ca-i cu quakeri.
    T-as da-o io daca ma invata careva cum putem da si altora cartile cumparate de la elefant :)

    ReplyDelete
  6. Foarte tare quakerismul... dar numele parca nu e asa de inspirat. Tre ceva exercitii de pronuntie. :D

    ReplyDelete
  7. stiam de quakeri, nu stiam ca au luat nobel-ul. Probabil il merita, acum m-ai facut curioasa si caut despre ei.

    ReplyDelete