Friday, May 6, 2016

Proză (scurtă...) - luna mai

Hai că ne plac listele şi topurile şi fotografiile cu cărţi, aşa-i? :)
O ocazie numai bună să îmi mai trec în revistă colecţia de cărţi şi să mă minunez că a, da, aveam cartea asta, cum, cartea asta am citit-o? ăsta e roman şi nu proză scurtă? etc... :)

Întîi să vedem ce mi-a zis goodreads.com despre proza mai mult sau mai puţin scurtă citită de mine de-a lungul anilor. Uel, nu mare lucru, nu cine ştie ce încurajator, dar nici nu m-a surprins foarte tare ce-am ... aflat.

Ia să vedem.

Autorii sînt în ordine alfabetică, dacă am citit mai mult de o carte a unui autor, atunci ordinea e cronologică. Încerc să pun linkuri spre cartea în engleză (EN), atunci cînd există. X* adică atîtea stele, cînd lipsesc, nu îmi mai amintesc/nu am notat la timp.

Dacă vreţi să vă faceţi o bucurie, citiţi-o pe Molly Antopol. Citiţi prima pagină şi-o să vreţi să continuaţi. :>

Woody Allen – Pure Anarchie 2007??? 5* (EN)
Molly Antopol – Die Unamerikanischen 2016 5* (în curs de citire) (EN)
Shalom Auslander – Vorsicht, bissiger Gott : Fiese Storys 2015 5* (EN)
Mircea Cărtărescu – De ce iubim femeile 2007
Mircea Cărtărescu – Frumoasele străine 2011 3*
Julio Cortázar – Cât de mult o iubim pe Glenda 2003
Julio Cortázar – Feţele medaliei. (Cîştigătorii = roman, de asta ()) 2003 4*
Mircea Eliade – Proza fantastică…
Gabriel García Márquez – Fantastica şi trista poveste a Candidei Erendira şi a nesăbuitei sale bunici 2003 (poate şi alte povestiri, goodreads şi memoria nu mă ajută. Varianta mea e fără "fără suflet" la urmă, la Ema am văzut titlul mai lung. :) Ema a scris acum două zile un post foarte fain, cu poze :> despre ce-a citit şi ce urmează să mai citească ea în domeniu. :> LE Cred că postul ăsta a pornit ca un fel de răspuns la ce întreba ea, voi ce aţi vrea să mai citiţi smth. Adică să nu cauzez vreo lezare de copiruait, că şi cărţile mele s-au aranjat :> pe două coloane! :) )
André Gide - cred că am citit ceva, dar să-mi fie cu pardon că nu recolectez ce proză scurtă.
Olga Kaminer – Alle meine Katzen 2007
Wladimir Kaminer – Russendisko 2007, 2010 4* (EN)
Wladimir Kaminer – Meine russischen Nachbarn 2011 4*
Wladimir Kaminer – Es gab keinen Sex im Sozialismus 2013 4*
Ágota Kristóf – Irgendwo: Nouvelles 2015 3*
Giovanni Papini – Chipuri de oameni 1996


După cît de scurtuţă e lista, s-ar putea trage concluzia că nu mă îngrămădesc după astfel de cărţi. De fapt, îmi plac destul de mult! Nu ştiu de ce nu citesc mai des (am observat că mai multă lume şi-a pus întrebarea asta).
Mai am mult Woody Allen, mai am Cărtărescu, Julio Cortázar, Dostoievski, Kafka, Kaminer, Ephraim Kishon... Şi alţii, vin imediat pozele. Wladimir Kaminer s-ar putea să nu fie un scriitor de mare valoare, dar mie chiar îmi place foarte mult, mă distrează teribil stilul lui şi subiectele alese şi o să fiu foarte împăcată cu mine dacă o să-l recitesc, plus că mai am cărţi de-ale lui necitite. :>

Am văzut pe goodreads că roşu vertical apreciază proza scurtă a lui Cărtărescu, eu îi prefer romanele (LE de fapt Nostalgia, care nu e roman, şi romanele). Cred că mi se pare că se iroseşte cumva scriind povestioare (LE mai noile lui volume de proză scurtă), frivol! :> (There, I said it!) Emei LE şi lui roşu vertical! îi le  place proza scurtă a lui García Márquez, mie nu în mod deosebit, mult mai mult mă atrag romanele lui mari (mmm ca întindere şi ca valoare, după barometrul meu, că Despre dragoste şi alţi demoni nu mi-a dat impresia că asta îl ancorează pe GGM în istoria literaturii, dar Un veac de singurătate şi Dragostea în vremea holerei, astea da!).

Cît despre ce anume este proză scurtă, să ne lămurească cine ştie cu precizie. Mai sus e un titlu cu nuvele, dar erau aşa de scurte, că sigur se încadrează aici. :) Şi s-au strecurat şi nişte compuneri autentice ale unor copii din Napoli, extraordinar de amuzante (şi înduioşătoare), "culese" de Marcello D'Orta. Plus niţică psihoterapie cu Yalom, foarte foarte interesant.

(Teoretic click pe poze pentru nechinuit ochii. Urmează încă două poze mai de aproape. :) )


Parcă în afară de Best of (Marius Chivu), n-am mai văzut antologii acum prin blogosferă. :> Eu am găsit cîteva volume prin bibliotecă, unele mai interesante pentru mine, altele mai puţin (la ora asta).Încep cumva din stînga jos: pe Adriana Bittel am început-o de vreo două ori, dar mi se pare că n-am putut trece de prima povestire din motive subiective, sper să revin. Lavinia Branişte nu m-a prins din prima, sigur voi reveni (da, da, păstraţi-vă roşiile pentru discursurile politicienilor :P). Titlul acela al lui Cărtărescu îmi repugnă aproape, deci s-ar putea să mai dureze pînă să ne apropiem. Urmează un volum de Cehov din vremuri străvechi, în franceză (nu scrie nimic pe cotor :>). Un clasic de la noi, Delavrancea. Viniciu Gafiţa e o carte pentru copii, pe care am citit-o de mai multe ori şi care mi-a plăcut. Ultima oară e probabil acum 25 de ani, totuşi... James Finn Garner e cu Scufiţa Roşie etc., nu m-a prins cînd i-am dat tîrcoale, dar cred că e faină. :) Peter Handke cred că am citit ceva, dar goodreads nu se lasă uşor. Daniil Harms cumva nu mă atrage. Huxley e neterminată, încă are semnul de carte de prin 2000 probabil. Şi nişte antologii în germană, m-am mai uitat prin ele, sînt povestiri/autori care mă atrag.


Tot de jos în sus: Kaminer, de fapt sigur am citit volumul galben, dar mă bucur să ne reîntîlnim cîndva. Ring Lardner nu-mi spune nimic, am primit-o premiu în liceu, s-ar putea să fie foarte faină. Povestirile despre/cu Baal Shem Tov, abia aştept! :)  Her true-true name e o antologie de autoare din Caraibe. Jean Muno cîndva, Alina Nour iar din copilărie, Papini ştiu sigur că l-am citit (ştie şi goodreads, nu-mi amintesc nimic...). Cesare Pavese pentru Ema :P, J.L.Perez cu Povestiri din Ghetto s-au putea să aibă şanse curînd. Pe Poe l-am găsit zilele astea pe un blog, la fel şi Bashevis-Singer. CTP cu Omohon e neterminat, cred că e aproape SF, ceea ce nu e neapărat genul meu, dar n-a fost rău cît am citit. Rodina-Hanu nu-mi amintesc cum de-o am. :) Sorin Stoica şi el pe listă, la fel Ustinov şi vedem cu Unamuno. Antologiile de proză, am citit din ele, cîteva povestiri foarte faine pe acolo.

Acum, că vor zice gurile rele că ne-am dus ca oile să citim proză scurtă că e luna prozei scurte, hai să fim serioşi, mersi roşu vertical pentru că ne-ai pus în temă, după părerea mea, orice impuls/imbold/pretext pentru a citi e minunat.
Cum e împărţit anul literar? Ştiu că martie - luna femeii :))), aprilie - luna poeziei, mai - luna prozei scurte. Cînd e luna dramaturgiei? A jurnalului? A interviurilor? :)

PS Rilke din prima poză s-a pierdut mai tîrziu la inventar. :P


6 comments:

 1. Noiembrie e luna nonfictiunii, daca doresti sa iti notezi in agenda, despre restul inca nu sint la curent.

  Sper ca nu faci si tu parte dintre aia multi care il desconsidera pe Carta pentru ca a scris "De ce iubim femeile". Eu am citit-o (pe proza scurta) in primul rind pentru ca am primit un pachet-cadou foarte fain ca design cu 3 volume de el, si la o adica, daca chiar vrei sa stii, Frumoasele straine e chiar foarte misto (can-canuri literare). Plus ca si mie imi place foarte mult proza scurta a lui Marquez, nu ma discrimina.

  In fine, te conjur sa citesti Delavrancea!

  ReplyDelete
 2. oa, da ce rapidă ai fo! :o :))

  notez, da, mersi frumos, noiembrie, yay!

  nu îl desconsider pe Cărtărescu deloc şi nici nu mă interesează gurile rele care îl trimit la maşina de scris literatură şi departe de politică.

  am găsit notiţele la De ce iubim femeile, văd că îi făceam declaraţii lui Mircea Cărtărescu. :)

  http://uvedenrode.blogspot.de/2007/01/insomnii-3.html
  http://uvedenrode.blogspot.de/2007/01/insomnii-4.html
  http://uvedenrode.blogspot.de/2007/01/de-ce-iubim-femeile.html

  nu i-am dat stele aici pentru că probabil la vremea aia (2007) nu auzisem de aşa ceva. Frumoasele străine pentru mine s-a ridicat la 3 stele, na, gusturi. :)) a, uite, că m-am grăbit mai sus, Nostalgia e ce-mi place mie la proza lui "scurtă", adică neroman. Şi romanele, cît am putut şi eu deocamdată (doar două).
  Cer un foarte mare pardon de discriminarea cu Marquez, nu intenţionasem! :O :)

  Mhhh mai durează Delavrancea. :)

  ReplyDelete
 3. multumesc de lista! am ce alege!!!

  ReplyDelete
 4. Coco,
  mulțumesc de vizită și comentariu, ca de obicei, nu primesc mail cînd comentezi tu, așa că abia acum am văzut. lectură plăcută! :*

  ReplyDelete
 5. Așadar, câte volume de proză scurtă ai citit în luna mai? :D Eu am rămas la unul singur, anume Pușkin, dar m-aș bucura ca de acum încolo să citesc în mod constant povestiri.

  Hmm, am realizat că, atunci când am făcut poza cu cărțile de proză scurtă, am uitat să-l includ și pe Yalom, de care am vreo două volume. Încă n-am citit nimic de el, deși sunt tare curioasă.

  Ce ciudat, acum am aflat că există două traduceri în română pentru titlul cărții lui Marquez! În original sună așa: „La increíble y triste historia
  de la cándida Eréndira y su abuela desalmada”. Deci „fantastica” e din start greșit. :)) „Desalmada” conține „alma”, adică suflet, și văd pe net că înseamnă „soulless, inhuman, merciless” - deci „nesăbuită” = greșit. :))

  ReplyDelete
 6. Ema,
  şi aici scuze pentru răspunsul foarte întîrziat... :) patru volume de proză scurtă am citit - Molly Antopol, Isaac Bashevis-Singer, J.L.Perez, Lavinia Branişte. am mai început ceva, dar am fost mulţumită cu cît am citit şi n-am exagerat. :)

  Yalom cred că nu e ficţiune sau poate pe alocuri. cel puţin ce-am citit eu nu era, dar nu era nici raport sec pisicologic.

  dicţionarul spaniol-german zice că desalmada e "herzlos", adică "fără inimă" (cîinoasă, poate?).

  ReplyDelete