Friday, January 4, 2019

Azi despre Mongolia

Vorba vine, dar citesc destul de anevoios impresiile de călătorie ale Ralucăi Feher (wiki zice că Feher înseamnă ”alb” pe ungurește, mi-am dat în gugle pentru că am văzut la Monica un titlu de carte care avea ceva feher și nu era Raluca, era Regele alb, tadam!) despre Asia. Anevoiosul ține de mine, cartea îmi place, mă distrez binișor, îmi place răutăcismul autoarei care transpare pe alocuri. :)

Așa, zice acolo că nuj ce alți turiști or ajuns acolo, în Mongolia adică! după ce s-or uita la ceva documentar cu Ewan McGregor care face turu' Mongoliei și nu numa' și este pe DVD (da' pe bani, po să vă zic de pe-acuma, Netflix sau Amazon Prime nu îl au moka, sînt fff dezamăgită).
Și l-am scobit puțin pe Ewan, ce era să fac! Și am aflat că a fost căsătorit cu o tipă greco-franceză evreică și împreună au avut (și sper că mai au) trei fete, iar pe a patra au adoptat-o din Mongolia. Ewan a zis că (mie, aseară, la telefon, sau pe wiki na) fetele îs crescute în religia iudaică, el fiind oricum mai mult de poză creștin. Am mai recuperat un element de trivia cu evrei, iuhu!

A, toate chestiile în Mongolia par să se numească Ginghis. Adică sigur au bere și vodcă și poate mai au și alte cele, nu am reținut. Așa îl cheamă în română pe băițașu' ăsta, Ginghis, da? Că mi se pare destul de greu numele, mai că îmi vine să îi zic Gingis sau Ghinghis, tot aia. Phii.

Iată că în Elveția există un sat care se numește Gingins, wiki știe că are ca la 1200+ locuitori, bogați, sper, că eu așa am ajuns la localitate (să fim înțeleși, localitate merge de zis și la cătun, și la Tokyo??), gugălind un jucător de tenis francez, Jo-Wilfried Tsonga, care acolo plătește impozite. Cum, nu? Mă rog. Mi s-a părut că seamănă așa Ginghis cu Gingins.

Cam asta am avut de spus. Babay!

PS M-am dezabonat pe Twitter de la cele 345324 canale pe care îmi curgeau informații despre tenis. Parol! Sînt pe care să îmi purific și lista de pe instagram la capitolul ăsta, pfiu, greu, greu.

2 comments:

  1. Io-i ziceam Gingis Han, evident că nu e corect, dar nici nu știu mare lucru despre nenea ăsta, ar trebui să mă documentez.

    Poți urmări documentarul cu Ewan McGregor pe YouTube, dar calitatea e cam nașpa, eu n-aș avea răbdare să mă uit (aflasem de el de la C., normal):
    https://www.youtube.com/watch?v=fVyISnEe7ig

    ReplyDelete
  2. I-am citit blogul înainte de a fi cartea (mi-a alimentat obsesia pentru Armenia :D): https://www.goodreads.com/book/show/13423134-v-nd-kilometri.

    ReplyDelete