Wednesday, July 31, 2013

Tatoo (guest post)

Acu' două-trei seri ne retrăgeam spre casă în formaţie completă (părinţi plus Puiuţ) cînd ne-am întîlnit cu MARTSIAN... suspans, da, numele adevărat, un coleg de liceu de-al lui Alex. Am stat vreo 15 - 20 de minute în care Alex şi acest "martsian" au vorbit, timp în care Puiuţ s-a "conversat" cu prietenul martsianului despre tatuajul pe care respectivul îl avea pe mînă. Puiuţ l-a tot pus să îşi ridice mîneca pînă sus, să i-l arate, să îi povestească despre desen (era o vrăjitoare), etc. iar si iar. Cînd am plecat, Puiuţ  mi-a arătat că vrea şi el tatuaj şi pe o mînă şi pe cealaltă, pînă sus la umăr. I-am promis că o să căutăm tatuaj pentru copii şi o să primească şi el.

Pînă acum nu am găsit tatuaj pentru copii la niciunul din magazinele din cartier. Azi dimineaţă am găsit, în schimb, acuarele tip guaşe şi m-am hotărît să îi iau că nu am mai pictat de mult.

Ajunşi acasă, am pregătit mîncarea şi Puiuţ a păpat foarte bine, mai era cam un sfert de oră, poate şi juma' de oră, pînă cînd să se facă ora de culcare şi am zis că avem timp de pictat că şi aşa activităţile nu durează mult căci se plictiseşte musiu. Am pornit cu avînt:
  • am pregătit 3-4 foi pentru pictat, pahar cu apă şi 3 pensoane*, şerveţele
  • desfăcut guaşele (10 culori fiecare în borcănelul ei, super!)
  • dezbrăcat Puiuţ rămas doar în pampers
  • penson muiat în culoare, muiat în apă, frecat apăsat foaia, se reia procedeul, într-un final reuşesc să îl conving să nu mai moaie în apă DUPĂ ce a luat culoarea dorită
  • e inutil să mai încerc să păstrez culorile fiecare în borcănelul ei
  • folosim şerveţel după şerveţel pentru că apar culori pe degete, pe masă, pe mîneru' scaunului, pe genunchiul meu,...
  • în 2 minute pampersu' e portocaliu deasupra
  • decidem că şi aşa degetele sunt cam murdare, se poate la fel de bine să pictezi direct cu ele, poate e chiar şi mai interesant decît cu penson*, las' că spălăm mînuţele la sfîrşit
  • foile sunt insuficiente, s-au umplut şi s-au găurit deja, se pictează prin ele, direct pe masă
  • aduc de urgenţă un placaj pe care îl pictăm cu cantităţi foarte mari de culoare, luate în viteză cu degetele din borcan. Distracţia e maximă, pe desen predomina un maro c#căniu rezultat din amestecarea îndelungată şi temeinică a culorilor.
  • A trecut deja o oră şi ceva de cînd am început activitatea, mă gîndesc că e prea fericit ca să încheiem, deşi întîrziem cu somnu'. Am noroc de un avion care se aude şi pe care trebuie să mergem să îl urmărim la geam, după ce promite că nu pune mîinile pe nimic. 
  • De la geam mergem direct in cadă, scoatem pampers, facem duş. Nu contează că s-a murdărit cada de acuarele, las' că o spăl io după aia, bine că s-a distrat Puiuţ. Îi dau o maşinuţă şi o stropitoare şi îl las puţin în cadă să se joace cu apă cît să strîng guaşele.
  • în timp ce curăţ la repezeală locul faptei, îl aud "mama, PI-PI". Îi răspund că să facă în cadă că eu vin imediat.
  • aproape am terminat cînd iar mă strigă. Mă uit şi îmi arătă ceva în mînuţe. Nu văd bine ce e, dar îi zic "da, mami, MA-ŞI-NA". El zice "NU". Eu şterg mai departe masa... pînă cînd îmi dau seama brusc: nu era maşina... nici stropitoarea nu era... dar ce putea fi??? 
  • revelaţia a fost zguduitoare: "pipi" înseamnă cîteodată şi pipi şi c#ca... şi de data asta a fost şi mai interesant căci c#ca a putut fi pescuit în cadă!! Inspir adînc, încerc să mă organizez: c#ca în hîrtie igienică la wc, scurs apa din cadă, scos jucăriile în chiuvetă ca să fie spălate ulterior, începem curăţarea Puiuţului, întîi mîinile bine bine, apoi restul, apoi iar mîinile pentru că s-a sprijinit de cadă unde murdărise mai înainte cu acuarele sau altceva... Într-un final am reuşit să duc Puiuţul curat în dormitor şi i-am dat de lucru cu un pampers.
  • înapoi în baie, am spălat jucăriile, am frecat chiuveta şi cada, apoi intru să fac şi eu un duş pentru că mă simţeam cam murdară după toată aventura.
Ies din baie mult mai relaxată, răsuflînd uşurată şi felicitîndu-mă că am rezolvat atîtea cu calm şi înţelepciune, şi dau cu ochii de Puiuţ care mă întîmpină foarte fericit şi îmi arată mîndru din cale-afară noul lui tatuaj (made-in-pix): pe ambele mîini pînă la umăr şi puţin şi pe burtică. Îşi pusese şi pampersu': amîndouă picioarele prin acelaşi crac.

*de la Iaşi. Pentru restul lumii, pensule. :-))))

10 comments:

  1. Vai de bine, ce agitată și obosită sunt după ce am citit toate astea (petrecute din vina lui Martsian, știu eu)! Câți ani are Puiuț?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 ani şi 4 luni spre 5, dacă nu îmi dă eroare sistemul acuma. :)
      phii, pe mine nu m-au agitat şi obosit aventurile, eu m-am hlizit foarte tare!

      Delete
    2. păi și eu m-am hlizit! dar e treabă, multă treabă cu un titirez ca el!

      Delete
    3. se pare că e multă treabă, da :)

      Delete
  2. vio - you are REALLY losing it. Zic asa, ca pun la socoteala si French kiss...
    You need a vacation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vera,
      nu mi se pare deloc că aim luzin it. Şi nu mă aşteptam fix de la tine la chestia asta.
      Iar aia cu frencikis a fost un amuzament limbistic. ă pardong lingvistic, m-a distrat că l-or trecut în dicţionar într-un cuvînt.
      da' poate-mi iau o vacanţă, la recomandarea publicului.

      Delete
  3. Valeu, Vio, las-o mai moale cu children si French kiss, aceste tabuuri ale societatii nuastre!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adi, macar nu sint singura in sentimentul meu, ca, uite, vio ma cearta.

      vio - da sa nu crezi dta ca nu vad ca numai pe mine ma certzi...

      Delete
  4. adevăru' e c-am visat că o domniţă îşi schimbase statusu' pe fb şi era "într-o relaţie" şi io ştiam că la mine se referează.
    da' nu mă frencikisuisem cu ea şi nici copii n-aveam.
    creeru' meu face chestii noaptea! :D (în loc să să hodineaxă, micuţu')

    ReplyDelete
  5. si fiica mea a fost la perioada tatuaje cu pixul. O lasam asa, pana la urmatoarea seara cu baie generala. PIxul nu se duce asa usor...

    ReplyDelete