Sunday, January 3, 2016

Vreau să îmi cumpăr casă! :D

Cînd o să cîştig la lotto sau dacă îmi donează Seinfeld cîteva milioane că aşa are el chef, una (!) din casele pe care vreau să mi le cumpăr ar fi asta.








A, am fost la Praga înainte de Crăciun şi m-am amorezat rău de tot de capitala Cehiei. Care în germană se cheamă Tschechien Cehiăn şi muuultă lume zice Cehai, pentru căci înainte era Cehoslovacai şi o rezultat corectul Slovacai (Slovacia) :) şi celălaltul pentru rimă Cehai. La care eu adaug "care nu există", haha.

Căsuţa aceasta este aşadar pi şientru în Praga. Mă rog, depinde de ce-nţelegem prin şientru, da' orişicîtuşi. Am zărit-o de la distanţă din maşină şi am zis bag mîna-n foc căci este o sinagogă. Uel, bine că n-am băgat-o, că nu crecă era, nu ştiu nimic despre casa asta, dar nu figurează pe lista sinagogilor (pe care le-am văzut/bifat). Cred că de la distanţă îmi place un pic mai mult decît de aproape. Mi s-a părut că are culori vesele şi nu poţi s-o treci cu vederea!

Eu nu mă pricep cam deloc la arhitectură, da' ce-mi place, îmi place şi cu asta basta. Da' mi-ar plăcea să vină cineva (Cora_?) şi să-mi explice că uite faptul că are un rînd de ferestre în stînga (după balcoanele exterioare "mari") şi un rînd de ferestre pe dreapta ceva mai ieşite în afară, cu totul, de sus pînă jos, creează impresia de coloane, iar fereastra centrală de la ultimul etaj e cu boltă (!), care da, te-ar putea duce cu gîndul la un templu.

Tovarăşii ăia doi care stau sub un balcon îmi inspiră un stil vaaaag socialist, dar noi să fim sănătoşi!
Am vrut să mă dau măreaţă să zic cariatida şi atlantul, da' parcă ei stau la palavre, nu chiar pun umăru' la propriu să susţină balconu', cum am văzut fără număr la alte case în Praga (şi nu numai). După o scurtă elucidare pe wiki, crecă denumirile erau corecte sau pe aproape, da' ce mă şochează în această clipă după ce le-am examinat mai pe îndelete detaliile corporale este căci domniţa este pardon în ţţle guale, iar domnu' are cel puţin şosete or opinci!, bluză de corp şi o manta aşa. Păi dar se poate? În decembrie? Vai!

Am mai găsit două poze, ia:


Aici o vedeţi pe fabuloasa casă la capătu' străzii, pe colţ, da' pozele de mai sus sînt de pe cealaltă stradă.


Respectiv de pe strada asta, unde casa vieţii este unde se vede un semafor pe roşu, în stînga în planu' îndepărtat al imaginii. După cum lesne se poate observa, îs numa' una şi una casele din zonă şi, generalizez eu, din Praga.

Şi wiki me-a atras atenţia alo vio vezi că ai văzut nişte cariatide la Varşovia, poftiţi şi Dvs.:


La Curtea Supremă a Poloniei. Din păcate nu-s groaznic de cunoscute, că-s în partea din spate a clădirii. Adică sînt ele cunoscute, da' wiki ne arată numa' faţada principală la articolu' principal. Cu selfie cu tricou verde în dreapta jos, da' vă trebuie ochi buni. :D

Aşa. Mi-aş dori să mai revin cu poze din Praga (şi din alte părţi) şi să mai scriu şi alte cele, da' nu promit nimica.

Vă doresc tuturor un an minunat! La mulţi ani! :)

10 comments:

  1. Ca un apartament in cladirea aia nici n-ar fi bun, numa' cu totul, asa-i?

    ReplyDelete
  2. roşu vertical,
    recunosc că n-am gîndit planu' pînă la capăt. Să văd cît o să fie gecpotu' sau cîte miliarde îmi strecuară Seinfeld. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vio, poți s-o cumperi toată și să închiriezi apartamente. Ție îți ții penthouse-ul. :D

      De abia aștept să te vizitez în noua ta casă. :)

      Delete
  3. LP,
    mersi de sfaturi! :) Mă aşteptam să mă susţii. :D

    ReplyDelete
  4. la multi ani!
    Eu as cumpara si un aprt vis a vis, sa vaz casa zilnic pe jeam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. arakelian, la mulţi ani!
      vizavi e Vltava, practic din căsuţa mea am vedere la vaporaşe. :D
      dar dacă ar fi fost case vizavi, sigur, ideea e excelentă. :>

      Delete
  5. Gata am ajuns (strabatut americi de la N la S). Bai, Vio (fara bai), mie nu-mi place asa mult casa ta, o sa ma ucizi.
    Arhitectura e de-un eclectism ciudat pentru o casa in centrul Pragai, dar na! Adica are elemente art deco(balcoanele, basoreliefurile cu uamenii care-si fac vant cu frunzele sau ce-or fi acelea, elementele patrate de pe fatada), elemente neo-gotice (in partea extrema, cum se termina cladirea, ferestrele in ogiva ca la catedralele gotice), elemente clasice (intrarea in arcada ca la templele antice cum bine zici si care n-are ce cauta acolo asa stinghera cu doua trei alte arcade aruncate aiurea), etc.

    Am putea accepta ca e in stil art deco, dar e prea colorata - art deco are aproape intotdeauna culori pale, marine (e poveste lunga, dar vezi stilul streamline propriu art deco), rareori cacanii.
    Deci putem spune ca e intr-un stil eclectic sau si mai bine contemporan, adica asta e suficient de vag sa nu-l jugnim pe arhitect sau designer.
    Eu banuiesc ca cine a desenat cladirea trebuia sa faca ceva care sa "mearga" cu ce e in jur, dar unu' la mana, e foarte greu daca nu esti un super-mega arhitect si doi la mana, cei care aproba proiectul trebuie sa fie calificati (ceea ce din pacate nu e cazul mai mereu). Deci de-aia.

    Mie imi plac mult cladirile antepenultima si penultina poza pe care le banuiesc a fi in stil neo-roman (Roma pontificala) + ceva elemente neobaroce destul de cuminti.
    Deci da, poti sa ma ucizi acum. Dar sa stii ca vin in vizita si promit sa nu zic nimic de mobilierul tau. :))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cora_,
      nu te ucid şi mă bucur foarte tare că ai explicat pentru din ăştia ca mine care recunosc că n-au nicio treabă cu arhitectura (şi cu alte chestii) cam cum stă treaba cu căsciuara asta. :) :*
      Că nu-ţi place, te priveşte. Şi apreciez că vii în vizită, da' cu mobilierul meu ce ai? :)))))))))
      Eclectism! Basorelief! (ferestrele în ogivă sînt deja de la casa de alături) Art deco! Deci ăştia-s termeni pe care ar trebui să-i bag la cap. Hihi.
      Io o să mai pun (sper) nişte poze cu case din sector şi tu, dacă o să vrei, poţi să le iei pe rînd şi să ne zici ce e cu ele. :))) Poate facem un curs (haha) împreună în care eu pun la bătaie materialul clientului şi tu partea de teorie. :)))) Ce zici? ;)
      Vai, dar casa nu e căcănie! :)) E nuj cărămiziu intens cu bejuliu-griului. De fapt am zis că mi-a atras atenţia super tare de la distanţă, se remarca tocmai prin culori.
      Am constatat că nu i-am pozat intrarea (că erau maşini la nivelul intrării) şi pentru că am pozat 5000 de case, habar nu am pe unde era (aş crede că pe la doamna nudă şi domnu în şosete, da' nu-s sigură). Ar fi frumos dacă s-ar putea duce cineva la faţa locului să elucideze acest mister, Praga, can u hear me? :D ;)
      A, m-am răzgîndit! Google maps are omuleţu' ăla care se poate băga în hartă
      https://www.google.de/maps/@50.0771682,14.4143998,3a,75y,100.89h,133.7t/data=!3m6!1e1!3m4!1s3WfDsyAI4EmEbR5vdQXW4w!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1
      şi cu ajutorul lui am găsit şi intrarea şi am constatat că această cabododoberă arhitecturală (!!!) :D este proaspăt renovată şi că înainte de renovare nu avea cărămiziu decît în cantităţi foarte modeste, practic neglijabile. Io n-aş fi remarcat casa înainte de renovare aşa cum mi-a sărit în ochi acum, repet, de la distanţă.
      Revin cu poze culese de pe google maps. Iuhu! :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Inainte de renovare era mult mai interesanta casa dupa parerea mea, chiar daca elementele arhitecturale sunt amestecate. Stilul de dupa renovare imi aminteste de cel "fals victorien" (nu stiu daca asa e in romaneste, traduc aproximativ, nu cunosc termenii), extrem de prezent in toata America si care ma calca pe nervi in cauza ca-l gasesti peste tot si e in general facut de designeri, nu de arhitecti, prin amestecul unor elemente care nu au nimic de-a face unele cu altele. De fapt cred ca sunt programe informatice care realizeaza "arhitectura" prin simpla alaturare de elemente.

      Stilul poate sa atraga mai ales cand vezi pentru prima data, mai ales daca e colorat, e ok sa fie asa, dar cand vezi mereu si mereu cladiri si stii ca n-au coerenta arhitecturala, nu pot decat sa nu-ti placa. Deformatie profesionala. :)

      Culoarea caramizie de pe fatada pe care eu am numit-o "cacanie" nu e ca nu e frumoasa in sine, dar ea imita caramida, ceea ce e o impietate intr-o arhitectura care se respecta (vorbim aici de imobile aflate in zone istorice care ar trebui sa pastreze o anumita rigoare, nu de orice edificiu). In general materialul folosit trebuie sa fie "honnête", adica nu faci fatada din ciment si o vopsesti caramiziu ca sa imiti caramida, o faci ditect de caramida. :)))

      Hihihi, cat despre mobilier, ma refeream la mobilierul din interiorul cldirii (holuri, spatii comune), care de obicei "se asorteaza" cu stilul imobilului si care e stabilit de catre arhitect, la constructie. De cele mai multe ori el este schimbat dupa si inlocuit cu mobile care nu mai au nimic de-a face cu stilul initial.

      Despre curs, eu am deja un blog in franceza unde postez chestii de arhitectura pentru placerea personala, mai mult texte teoretice pentru moment. Ma gandesc sa-l fac public atunci cand o sa am timp sa ma ocup serios, o sa fii prima invitata, promit. :)

      Delete